IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съд в Ню Йорк вероятно ще разреши Empire State Building да стане публична

Empire State Realty Trust Inc., в който влиза и емблематичния за Ню Йорк небостъргач, се оценява на около 4,2 млрд. долара

11:27 | 30.04.13 г.
Съд в Ню Йорк вероятно ще разреши Empire State Building да стане публична

Съдия от Ню Йорк намекна, че вероятно ще позволи на компанията, контролираща Empire State Building, да включи прочутата сграда в публично предлагане на акции, въпреки опозицията на група инвеститори, съобщи Ройтерс.

Malkin Holdings иска да включи 102-етажната кула в центъра на Манхатън в тръст за инвестиции в имоти заедно с още 18 сгради и да пусне акциите на Нюйоркската фондова борса чрез първично публично предлагане, което би могло да донесе 1 млрд. долара. Empire State Realty Trust Inc. се оценява на около 4,2 млрд. долара.

Малка група инвеститори, някои от които държат дребни дялове в сградата от десетилетия или са ги наследили, искат да спрат Malkin, но съдът попари надеждите им.

Планът на Малкин трябва да бъде одобрен от най-малко 80% от всяка от общо три групи инвеститори в кулата. След като този праг бъде достигнат, компанията има право да накара инвеститорите да продадат обратно дяловете си за по 100 долара, освен ако не се съгласят с плана. Дяловете, които се държат от 2 824 инвеститори, могат да струват по над 320 хил. долара всеки, ако тръстът стане публичен.

Сградата, която бе най-високата в света в продължение на 40 години след завършването й през 1931 г., е може би най-емблематичната за Ню Йорк. Сложната структура на собствеността й датира отпреди повече от 50 г., когато адвокат Лоурънс Уайн създава схема, позволяваща на по-дребни инвеститори да притежават част от големите офис сгради, които в миналото били достъпни само за най-богатите.

През 1961 г. той сформира съдружие, наречено Empire State Building Associates LLC, за да набере средства, като продаде 3 300 дяла за участие на цена от по 10 хил. долара и да си осигури 114-годишен договор за наем на сградата. Като част от предложението наемът е преотстъпен на Empire State Building Cop., която адвокатът създава с цел контрол над имота заедно с магната Хари Хелмсли.

Уайн, който дари милиони долара на родния си университет „Брандейс“ в Колумбия и на Центъра за сценични изкуства „Линкълн“, почина през 1988 г. Зет му Питър Малкин е негов партньор от 1958 г. През 1989 г. към него се присъединява и синът му Антъни Малкин. Двамата управляват инвестицията заедно с още няколко души. Малкин-старши в момента е председател на Malkin Holdings, а синът му е президент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още