IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's предупреди жилищните кредитори в САЩ за опасност от "платежен шок"

Между 2015 и 2017 г. кредитополучателите, които плащат само лихвите, ще трябва да започнат да погасяват и главницата, а някои няма да се справят с вноските

11:07 | 26.06.13 г.
 Moody's предупреди жилищните кредитори в САЩ за опасност от "платежен шок"

През следващите две години е възможно жилищните кредитори в САЩ да изпитат ръст на просрочията заради очаквания "платежен шок" за кредитополучателите, според резултатите от изследване на Moody's Investors Service, цитирани от Bloomberg.

Повечето жилищни кредити са отпуснати по време на балона преди финансовата криза от 2008 г. Тези заеми ще достигнат своята 10-а година между 2015 и 2017 г. и тогава кредитополучателите, плащащи само лихва, трябва да започнат да погасяват и главницата, а някои могат да не успеят да се справят, предупреждават експертите.

Резултатите от стрес тестовете на банките, проведени от Федералния резерв, сочат, че делът на жилищните кредити от общия обем проблемни кредити е най-висок. Прогнозите са за загуби от 37,2 млрд. долара. Тези тестове целяха да покажат как най-големите американски финансови институции ще се справят в ситуация на тежък икономически шок.

От Moody's описват сценарий, при който месечната вноска по ипотека за 210 хил. долара може да се повиши с 26% след достигането на 10-та година от кредита.

От агенцията съветват банките да започнат да се подготвят за платежния шок отсега, като проучват клиентите си и модифицират заеми, за да намалят загубите. Според експертите един по-силен жилищен пазар и по-високи капиталови нива при банките би следвало да смекчат риска.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още