IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ликвидацията на Fannie Mae и Freddie Mac - все по-реална възможност

Комисия на Камарата на представителите прие законопроекта на републиканците, който предвижда и оттегляне на държавната подкрепа за ипотечното кредитиране

20:18 | 25.07.13 г. 2
Ликвидацията на Fannie Mae и Freddie Mac - все по-реална възможност

Законопроект, в който е заложена ликвидацията на Fannie Mae и Freddie Mac и драматично намаление на държавната подкрепа за ипотечния пазар, бе одобрен от комисия в Камарата на представителите на САЩ, предаде Ройтерс.

Документът е внесен от Републиканците. Той бе одобрен с 30 гласа за срещу 27 против, като гласуването бе до голяма степен обусловено от партийната принадлежност на членовете на комисията.

То бе изтълкувано и като доказателство за дълбокото разделение между Републиканците и демократите по отношение на вижданията им за реформиране на американската система за жилищно финансиране след спукването на жилищния балон, което потопи страната в жестока кредитна криза.

Законопроектът предвижда ликвидирането на контролираните от държавата Fannie Mae и Freddie Mac в рамките на пет години и подмяната им с неправителствена платформа, която инвеститорите ще могат да използват, за да секюритизират ипотеки. За разлика от ипотечните ценни книжа, предлагани от Fannie Mae и Freddie Mac, новите ще бъдат емитирани без държавна гаранция.

Предстои документът да бъде гласуван в Камарата, където Републиканците имат мнозинство.

Демократите опонират, че законопроектът ще застраши стожера на жилищната собственост в САЩ - 30-годишната ипотека с фиксирана лихва, защото банките няма да се склонни да отпускат заеми за толкова дълъг период от време без някакъв вид гаранция. Републиканците отхвърлят тези твърдения.

Fannie Mae и Freddie Mac са гаранти на около половината от всички жилищни кредити в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
LuckyYou
преди 10 години
Много сериозна новина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
LuckyYou
преди 10 години
Интересно, Интересно. Property owning democracy се трансформира в нещо съвсем различно! Щом и американците вече не дават гаранции, това няма как да не се отрази на пазара на недвижими имоти. По целия свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още