IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fannie Mae и Freddie Mac - ще има ли решение на проблемите?

Конгресът се готви да реши съдбата на двете компании, но още не е ясно дали изобщо нещо ще се случи преди 2016 г.

13:10 | 18.06.13 г. 1
Fannie Mae и Freddie Mac - ще има ли решение на проблемите?

Американският конгрес се кани да се заеме с проблем, който Вашингтон до голяма степен пренебрегва от близо пет години: какво да прави с Fannie Mae и Freddie Mac - спасените от държавата, но вече печеливши ипотечни компании, пише Bloomberg.

Републиканците и демократите в Сената вече са започнали работа по законопроект, който в рамките на пет години ще замени Fannie и Freddie с нов "публичен гарант" като част от по-широк план, целящ държавата да се отдръпне от ролята си в двете дружества.

Сериозните дискусии за бъдещето на Fannie и Freddie замряха бързо, след като администрацията на президента Барак Обама публикува кратък доклад в началото на 2011 г., очертаващ три опции за евентуалния заместител на компаниите. Почти всички са съгласни, че статуквото в момента е несъстоятелно, но консервативните републиканци настояват за частен пазар без федерални гаранции. Някои центристки настроени републиканци и мнозина от демократите твърдят, че ролята на държавата е необходима, за да се запази ликвидността на пазара на популярните 30-годишни ипотеки с фиксирана лихва.

Fannie и Freddie не отпускат кредити, а ги купуват от кредиторите и ги "пакетират" в облигации. Тяхната посредническа роля направи 30-годишните ипотеки с фиксирана лихва по-достъпни.

Белият дом не е излязъл със собствено предложение за бъдещето на двете компании, макар че през последните две години той публикува подробни планове за запазване на ролята на държавата на ипотечния пазар, според източници, запознати с вътрешните политически дела. Според официални представители обявяването на подобно предложение без по-силен политически консенсус би било контрапродуктивно, тъй като то само би сплотило опозицията.

"Въпросът е дали това е дългоочакваното започване на сериозни двустранни преговори за живота след Fannie и Freddie. Ако е така, то това е важна стъпка, независимо дали тя ще доведе до закон в краткосрочен план", коментира Джим Парот, изследовател в Urban Institute.

Повечето политически анализатори смятат, че вероятността Конгресът да одобри законопроект преди междинните избори догодина е много малка, но дискусиите в Сената ще определят дали изобщо нещо може да се направи преди края на 2016 г.

Въпросният законопроект, който в момента е дълъг 129 страници, ще запази евентуалната сериозна роля на държавата на ипотечния пазар, като замени Fannie и Freddie с нова система, в която пазарните участници ще купуват ипотеки от кредиторите и ще ги емитират на инвеститорите под формата на ценни книжа, като ще имат право да купуват държавна гаранция, която да покрива загуби от ипотеки, емитирани като облигации от нов гарант, наречен Federal Mortgage Insurance Corp.

Новите емитенти обаче първо ще трябва да наберат достатъчно капитал, за да могат да покрият всички загуби, преди да бъде задействана федералната гаранция. Новата FMIC ще надзирава по-широкия пазар, подобно на начина, по който Federal Deposit Insurance Corp. регулира банките и осигурява застраховка на депозитите.

Има и други предложения за бъдещето на двете ипотечни дружества. Едно от тях предвижда създаването на подобна рамка, но с една важна разлика: Fannie и Freddie да бъдат преструктурирани, а не елминирани, а преструктурираните дружества да бъдат използвани за емитиране на гарантирани от държавата ценни книжа.

При всички положения евентуалните предложения ще срещнат съпротива от страна на републиканците, които от години твърдят, че именно държавните гаранции са предизвикали жилищната криза. На карта са заложени и интереси в бранша - от фирми от Wall Street и местни кредитни съюзи до строителни компании и агенти на недвижими имоти, отбелязва Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Ще се раберат - при зададени възможни решения, трябва да стане най-малко вероятното за обикновенния човек...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още