IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландската "лоша" банка съживява строителството в Дъблин

Институцията планира да инвестира в доизграждането на отделни активи, започна със "замразен" мол в близост до летището

12:45 | 29.07.13 г.
Ирландската "лоша" банка съживява строителството в Дъблин

В северните покрайнини на Дъблин зараства един от най-видимите белези на имотния срив в Ирландия, пише Bloomberg. Крановете и работниците се завръщат на един търговски център, чието строителство застина по време на кризата.

Работата по Charlestown обаче не се финансира от традиционните кредитори в страната. Кредиторът е Националната агенция за управление на активи (NAMA) - "лошата" банка на правителството, която разполага с най-малко 2 млрд. евро за инвестиции в ирландски проекти, преди да намери купувачи за тях.

NAMA, която бе създадена през 2009 г., за да поеме и продаде проблемните кредити, свързани с пазара на имоти, на ирландските банки, ще похарчи 13 млн. евро за довършването на втората фаза на Charlestown - търговски център близо до летището в Дъблин, който беше започнат в разгара на бума на Ирландия през 2007 г. Към съществуващите магазини ще бъдат добавени кино комплекс, зала за боулинг и ресторанти.

Институцията планира да завърши част от полузавършените строежи в Дъблин на фона на съживяването на местния пазар на имоти от най-големия срив в Западна Европа. През второто тримесечие на годината възвръщаемостта от бизнес имотите в Ирландия достигна най-високото си равнище от близо шест години, според данни на Investment Property Databank Ltd.

На годишна база цените на жилищата през юни отчетоха годишно повишение за първи път от повече от 5 години, показват изчисления на ирландския статистически институт.

Миналата седмица NAMA обяви, че обединява усилията си с базираната в Лос Анджелис Oaktree Capital Group LLC и ирландската строителна компания Bennett Construction Ltd. за проектиране и строителство в южните части на Дъблин. Сред активите на NAMA в района около р. Лифи са парцел, на който трябваше да бъде построена кулата U2 - проект на ирланската рокбанда, който бе изоставен през 2008 г.

NAMA иска да съживи жилищния проект, но мащабите са умалени и се планира да бъдат изградени 18 вчесто 36 етажа.

Цените на офисите в района са се повишили с 5% през второто тримесечие на годината спрямо предходния отчетен период, показват данни на IPD. В останалата част на централен Дъблин увеличението е с 0,6%.

Цените на бизнес имотите в Ирландия са паднали с 65% от пика им през 2007 г., а при парцелите спадът достига дори до 90%. Жилищата пък са поевтинели с 50% от пиковите равнища. В резултат на това цялата страна е осеяна с недовършени строежи.

NAMA се стреми да избяга от образа на "лоша" банка, която просто продава активи. Тя е отпуснала заеми или е инвестирала за над 500 млн. евро в Ирландия и в момента обмисля възможността да вложи още до 100 млн. евро в отделни проекти.

В същото време възстановяването на цените на офис имотите извън столицата е "далечна перспектива", твърдят анализаторите от IPD. На Дъблин се падат около 39% от офис пазара в страната.

"Има опасност Ирландия да навлезе в едно възстановяване на две скорости подобно на случилото се във Великобритания, където цените на бизнес имотите в Лондон изпреварват останалата част от страната", допълват анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:10 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още