IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар в Испания - от крана до гюлето

"Лошата" банка на страната обмисля да разруши част от недовършените жилищни сгради, които й бяха прехвърлени

10:02 | 01.08.13 г.
<p>
	Възстановяването на пазара на имоти в Испания е възпрепятствано от нарастващото предлагане и свитото търсене. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Възстановяването на пазара на имоти в Испания е възпрепятствано от нарастващото предлагане и свитото търсене. Снимка: Ройтерс

„Лошата“ банка на Испания обмисля вариант за разрушаване на част от недовършените жилищни сгради, прехвърлени в баланса й, предаде Bloomberg, като се позова на запознати източници, пожелали анонимност.

Ръководството на институцията е решило да замрази временно 160 от общо 650-те недовършени строежа, които притежава към момента, и ще направи оценка кои от тях си заслужава да бъдат завършени. Голяма част от останалите вероятно ще бъдат съборени.

„Очакваме „лошата“ банка да започне да набира оферти за събаряне още през лятото“, коментира Даниел Анка, председател на борда на директорите на Anka Demoliciones и вицепрезидент на испанската асоциация на фирмите, които се занимават с разрушаване на сгради.

Ако действително се вземе такова решение, то ще е демонстрация, че няма смисъл недостроените жилища да бъдат завършени, коментира Фернандо Родригес де Акуня от консултантската компания RR de Acuna & Asociados.

„Ако започнат мащабни разрушения, това ще е позитивен знак, тъй като най-накрая властите ще признаят, че тези активи е невъзможно да бъдат продадени при каквито и да било обстоятелства“, коментира Де Акуня. „Ако строежите бъдат съборени, поне земята ще се освободи, за да се ползва за нещо друго“, допълва той.

Испания основа „лошата“ банка като част от условията за отпускането на спасителна помощ за банковия сектор на страната. Тя абсорбира проблемните активи на 8 банки, сред които и спасената Bankia.

„Лошата“ банка на Испания пое около 200 хил. проблемни актива, от които 107 хил. имота. От тях 76 хил. са празните жилища. За тази година институцията планира продажбата на активи за 1,5 млрд. евро.

Недовършените жилищни сгради, част от баланса на „лошата“ банка, са на стойност около 680 млн. евро. По около четвърт от тях изобщо не се работи.

Данните на испанския статистически институт сочат, че за 5 години (от 2007 г. до 2012 г.) продажбите на жилища са се свили над 3 пъти. Обемът на предлаганите имоти на пазара непрекъснато се увеличава, което спъва възстановяването. Цените са с около 35 на сто под пиковите равнища, регистрирани през 2007 г., и се очаква да продължат да се понижават.

Не липсват и оптимисти за пазара на имоти в Испания. Banco Santander например прогнозира, че пазарът е близо до най-ниската си точка. Според Fitch Ratings обаче дъното няма да бъде достигнато поне до края на следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още