IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на новите жилища в Китай са ускорили ръста през август

Възходящия тренд на цените се дължи на свитото предлагане, според анализатор

10:25 | 18.09.13 г.
Цените на новите жилища в Китай са ускорили ръста през август

Цените на новите жилища в 69 от 70-те водещи градове в Китай са нараснали през август на годишна база за осми пореден месец, сочат официалните данни на централното статистически бюро на страната, цитирани от CNBC.

В Пекин увеличението е с 14,9% спрямо 14,1% през юли, а в Шанхай - с 15,4% спрямо 13,7% през юли.

Средно за страната през август цените на новите жилища са се повишили с 8,3%, според изчисления на Ройтерс, базирани на публикуваните данни. През юли цените се повишиха със 7,5% на годишна база.

Според Алан Дзин, анализатор от Mizuho Securities Asia, цените продължават да вървят нагоре заради скритото предлагане.

"От 1998 г. до миналата година общият брой на завършените частни жилища е едва 6 млн., което обхваща само 26% от домакинствата в градовете. Ето защо овладяването на жилищните цени е по-трудно", коментира експертът.

До момента китайските власти са реализирали седем кръга от мерки за "охлаждане" на пазара с цел да овладеят цените на недвижимите имоти.

Джъуей Джан от Nomura е на мнение, че данните едва ли ще предизвикат допълнително затягане на мерките за "охлаждане" на пазара, но е възможно това да се случи към края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още