IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар в Ирландия - двигател за възстановяването на строителството

Секторът се е върнал към растеж през септември за първи път след 2007 г.

10:26 | 15.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Жилищният пазар в Ирландия - двигател за възстановяването на строителството

Жилищният пазар в Ирландия – един от най-тежко засегнатите от кризата, показва признаци на устойчиво и бързо възстановяване. Съживяването на имотната индустрия доведе до първия от 2007 г. насам скок в строителния сектор през септември, съобщава онлайн изданието worldpropertychannel.com.

Индексът на Ulster Bank, който измерва настроенията на мениджърите на строителните компании в страната, се е повишил до 55,7 пункта през септември спрямо 49,7 пункта през август. Преминаването на границата от 50 пункта означава, че строителният сектор се е върнал към растеж, движен най-вече от жилищното строителство.

„Активността в сегмента на жилищното строителство се засилва с най-бързите темпове от декември 2005 г., а подиндексът, който отчита нагласите на мениджърите, е над 50 пункта вече трети пореден месец“, подчертава икономистът на банката Саймън Бари.

Бари допълва, че възстановяването на активността в сектора подкрепя и стабилността при заетостта в строителството.

Строителният бум в Ирландия в началото на века беше подхранван от лесния достъп до кредити. С настъпването на кризата обаче кредитирането секна, което срути пазара. Цените на имотите в страната записаха най-големия спад в света, като в някои райони на страната понижението надвиши 50-60%, припомня изданието.

Пазарът обаче започна да се възстановява от тази година. През август за пети пореден месец беше отчетен ръст на цените на жилищата – 0,9% на месечна база и 2,8% на годишна, сочи ирландската статистика. Само в Дъблин цените на жилищата са с 106% по-високи спрямо същия период на миналата година, като резкия ръст се дължи на липсата на ново строителство.

Данните на банката показват оживление и при строителството на бизнес имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още