IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bundesbank: Апартаментите в германските градове са надценени

Бързото поскъпване на имотите засяга най-вече седемте най-големи градове в Германия

11:27 | 22.10.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Bundesbank: Апартаментите в германските градове са надценени

Цените на апартаментите в най-големите германски градове може би са надценени с до 20%, предупреди германската централна банка Bundesbank, засилвайки опасенията от бум в имотния сектор на най-силната европейска икономика, предаде Financial Times.

Предупреждението допълнително ще увеличи притеснението на Германия, че финансовата политика на ЕЦБ е твърде отхлабена, що се отнася до страната. Основният лихвен процент по рефинансиране е 0,5%, което е рекордно ниско ниво.

Изявлението затвърди и признаците, че международните инветитори "надуват" цените на имотите по целия свят. Тенденцията е отражение на липсата на възможности, които се смятат за "сигурни убежища" и ниската възвръщаемост от традиционните класове активи като облигациите и акциите.

Бързото поскъпване на имотите засяга най-вече седемте най-големи градове в Германия, допълни централната банка, въпреки че при къщите то е с по-умерено темпо. Апартаментите в Берлин, Мюнхен, Хамбург, Кьолн, Франкфурт, Щутгарт и Дюселорф са нараснали средно с над 25% от 2010 г.

Тенденцията на пазара на имоти е необичайна за Германия, която по традиция е страна с преобладаващи наематели и муден имотен пазар. Освен това тя е в рязък контраст с останалата част от еврозоната, където цените на жилищата са на седемгодишен минимум след сривовете в Испания, Ирландия и Холандия.

"В краткосрочен план възхоящият натиск върху цените няма да отслабне", се посочва в доклада на Bundesbank. Но "е малко вероятно структурата на цените на пазарите на имоти в момента да е сериозен макроикономически риск.

Наблюдаваните движения са изражение на закъснялото увеличение на предлагането", отбелязват авторите.  "Емпиричните доказателства показват, че на германския пазар на жилищни имоти като цяло няма значително надценяване", допълват те. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
pavlikenski ziganin
преди 10 години
Цените на наемите в Англия , Ирландия са по-високи от тези в Германия (по социални цени) . Можеш да искаш високи наеми в големите градове , но ако има работа , освен ако не се казваш Д Тръмп и си център на вниманието в Манхатан. проблемите почват когато искат високи наеми , а работа няма , познай защо , уж е просто ама не е .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
Място, където хората живеят под наем, отваря нови работни места и привлича емигранти от ЕС и извън ЕС , изглежда като перфектно за инвестиция в имот, за разлика от място, където малко хора живеят под наем, наемите са ниски, демографската тенденция - отрицателна и хората се изнасят като цяло (пробвайте да познаете кое е второто описано от мен място)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още