IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първата сграда на мястото на Световния търговски център отвори врати

В момента 72-етажната сграда е празна, въпреки че две държавни агенции вече имат договори за наем на половината от площите

12:36 | 14.11.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Първият офис небостъргач на "Кота нула" от нападенията на 11 септември 2001 г. насам, при които бе унищожен Световният търговски център, отвори врати в сряда, предаде Ройтерс.

Обвитата в стъкло 4 World Trade Center e най-малката от четирите сгради на мястото, където 2700 души бяха убити от сблъсъка на отвлечените самолети в кулите. Височината ѝ е 297 м и тя представлява по-ниска и по-опростена на "1 World Trade Center", която ще бъде завършена в началото на 2014 г. 

В момента 72-етажната сграда е празна, въпреки че две държавни агенции вече имат договори за наем на половината от площите в нея - Пристанищната власт на Ню Йорк и Ню Джърси, която притежава парцела, и кметството в Ню Йорк.

От нападенията на 11-и септември насам десетки спорове между местните власти, щата, федералното правителство, строителите, застрахователите, семействата на жертвите и др. забавят застрояването на парцела с площ 16 акра. Строителят Лари Силвърстайн, който държеше наемите в комплекса при нападенията през 2001 г., изигра водеща роля в оформянето на дизайна, системите за сигурност и разходите за проекта, възлизащи на около 2 млрд. долара.

В понеделник официална комисия реши, че "1 World Trade Center" ще получи званието "най-висока сграда в САЩ", след като бе постигнато съгласие, че заостреният ѝ връх е част от архитектурната конструкция.

В комплекса догодина се очаква да отвори врати музей, посветен на 11-и септември. За 2015 г. е насрочено откриването на транспортен център. Ще има и още два офис небостъргача, както и търговски площи от около 167 000 кв. м. Предвиден е и център за сценични изкуства, проектиран от Франк Гери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
stoiloff
преди 10 години
БРАВО!Поклон пред паметта на жертвите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още