IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария удвои капиталовия буфер за проблемните ипотеки

Банките ще трябва да поддържат буфер от 2% от рисково претеглените активи, обезпечени с жилища

15:50 | 23.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Швейцария удвои капиталовия буфер за проблемните ипотеки

Швейцария удвоява капиталовия буфер, който банките трябва да поддържат, за да се предпазят при отписване на проблемни ипотеки, съобщава Bloomberg.

Правителството се съгласи с искането на Швейцарската национална банка да повиши буфера от 1% до 2% от рисково претеглените активи на банките, обезпечени с жилища.

Крайният срок кредиторите да се съобразят с изискването е 30 юни.

Възможно е капиталовият буфер да бъде увеличен допълнително до 2,5 на сто.

Рекордно ниската основна лихва даде възможност на купувачите на имоти да разполагат с евтин кредитен ресурс. Заедно със засиленото търсене от чужди инвеститори цените на имотите в Швейцария се изкачиха до рекордно високи равнища.

От асоциацията на банките в страната изразиха разочарованието си от решението и посочиха, че увеличаването на капиталовия буфер не е най-ефективният начин за контрол на цените на имотите.

Същевременно Wall Street Journal съобщи, че търсенето на швейцарски имоти в средния и по-ниския ценови сегмент отново се е ускорило през четвъртото тримесечие благодарение на наплива от заможни мигранти, суперниските разходи за финансиране и солидния икономически растеж.

Според последния индекс на цените на жилищата в Швейцария на консултантската компания Fahrlaender Partner средната цена на апартаментите в страната се е повишила с 3% през трите месеца до декември на тримесечна база, а при къщите повишението е с 2,1%.

Апартаментите в средния и по-ниския ценови сегмент са поскъпнали с 3%, докато в луксозния сектор цените на жилищата са паднали с 1,1%.

Лихвите по ипотеките в Швейцария се поддържат на ултраниски нива от август 2011 г. заради опитите на централната банка да ограничи търсенето на швейцарския франк от страна на международни инвеститори заради статута на валутата на убежище.

Институцията освен това многократно предупреждава за опасността от прегряване на жилищния пазар.

Същевременно в швейцарския град Давос продължава срещата на върха на световните политически и бизнес лидери. Повече от конференцията може да видите в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още