IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Небанковите ипотечни кредитори - следващото поколение рискови кредитори в САЩ

Компаниите са обект на критики от страна на регулаторите заради бързото разрастване на дейността им

14:36 | 26.02.14 г.
Небанковите ипотечни кредитори - следващото поколение рискови кредитори в САЩ

Небанковите ипотечни кредитори са на път да се превърнат в следващото поколение кредитори, отпускащи рискови заеми в САЩ на фона на опитите на компаниите да диверсифицират техните бързоразрастващи се дейности, изправени пред все по-затегнатите регулаторни изисквания.

Това предупредиха анализаторите от Moody's, цитирани от Financial Times.

Предупреждението от страна на рейтинговата агенция идва в момент, в който специализираните фирми за ипотеки са обект на засилени критики от страна на регулаторите, които твърдят, че компаниите се разрастват твърде бързо през последните години.

Компании като Ocwen, Nationstar и Walter Investment изкупуват "права за обслужване на ипотеки" за стотици милиарди долари от големите банки, включително JPMorgan Chase и Bank of America.

По силата на тези права те събират плащания за ипотеки в САЩ в замяна на малка част от доходите. Банките продадоха правата заради вълната от възбрани след финансовата криза, както и поради регулаторния натиск да се прочистят от проблемните активи.

Размерът на непогасените ипотеки, обслужвани от Ocwen - най-голямата небанкова компания за обслужване на ипотеки в САЩ, се е увеличил от 43 млрд. долара през 2005 г. до над 500 млрд. долара в момента.

От Moody's изразиха опасения, че е възможно специализираните компании да се опитат да компенсират "евентуален спад на темпото си на растеж чрез изместване на бизнес моделите си и отпускане на рискови ипотеки".

Миналата седмица Ocwen продаде нови вид облигации, обезпечени с права за обслужване на ипотеки, за 123,5 млн. долара с цел набиране на средства за финансиране на бъдещи покупки на активи и разширяване на бизнеса си с кредитиране.

Според информирани източници Ocwen планира през тази година да продаде подобни облигации за 1 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още