IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрия не успя да спаси Hypo Alpe Adria

Непродадените части от шестата по големина банка в страната ще бъдат пренесени в "лоша банка"

16:28 | 14.03.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Шестата по големина на балансовите суми банка в Австрия ще престане да работи, предаде DPA. Финансовият министър Михаел Шпинделегер обяви в петък, че дейността на базираната в област Каринтия Hypo Alpe Adria, която трябваше да бъде национализирана в разгара на финансовата криза преди пет години, ще бъде преустановена.

През 2009 г. се наложи Австрия да национализира компанията, за да избегне срив, който щеше да засегне цяла Европа. Страната можеше да предостави на Hypo 5,4 млрд. евро капитал за периода 2013-2017 г., включително между 400 и 900 млн. евро през 2014 г. 

Всички спасителни усилия за банковата група, която временно бе собственост и на германската BayernLB, не дадоха резултат. Накрая са останали само няколко опции, включително фалит. Сега австрийският министър на финансите взе решение за преустановяване на дейността. Алтернативата би била учредяване на държавно дружество, което да се справи с лошите активи - стъпка, която би могла да увеличи държавния дълг до около 80% от БВП и да предизвика отрицателна реакция на рейтинговите агенции. До този момент страната е инвестирала 4,8 млрд. евро в опитите си за спасяване на банката.  

Първоначално някои дъщерни дружества в Източна и Югоизточна Европа трябва да бъдат продадени. След това и останалите елементи на банката ще бъдат разпродадени на части.

Шпинделегер е бил видимо разстроен от развитието на казуса. В изказването си той заявява, че е призовал лидерите на банката "да ми обяснят най-накрая с точки и запетаи [ ... ], какво впрочем се случва с финансовото състояние на банката". В противен случай за отговорните щяло да има тежки последици.

Шпинделегер също така повдигна въпроса за това кой трябва да понесе щетите, останали след уреждането на загубите. Тук той спомена конкретно провинция Каринтия и някои кредитори. Финансовият министър заяви, че ще „се бори за всеки милион“. 

Непродадените части от Hypo Alpe Adria ще бъдат включени в „лоша банка“, като по този бе избегната опасността банката да обяви фалит. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
vivankata
преди 10 години
Ние пич, както винаги!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
ПИЧ
преди 10 години
Ха, интересно - ами смешните им поделения в България - "Хипо алпе адриа лизинг" и "хипо алпе адриа ауто лизинг", които се помещават на кръстовището на бул.България и Гоце Делчев, какво ще правят тия юнаци. Те по време на пика се славеха като кредитори на различни баровци - лизинговаха най-луксозни коли, яхти и самолети. Абе байновци, вие някога виждали ли сте дядо на село как яде сланина, хляб и лук. Ами ше фалирате - кой ще ви плаща яхтите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още