IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Куба иска да насърчава чуждите инвестиции

Чужди капитали са необходими за развитието на няколко ключови за икономиката сектори, включително строителство и недвижими имоти

10:22 | 31.03.14 г. 1
Куба иска да насърчава чуждите инвестиции

Народното събрание на Куба одобри новия закон за чуждестранните инвестиции, който има за цел да съдейства за осигуряването на необходимите капитали за по-нататъшното развитие на икономиката на страната, съобщава Ройтерс.

В закона са заложени намаления на данъците и мерки за подобряване на бизнес климата за чуждите инвеститори.

Кубинското народно събрание одобри единодушно новия закон на специална пленарна сесия. Нормативният акт ще влезе в сила след 90 дни.

Предвижда се данъкът върху печалбата за чуждите инвеститори да се намали наполовина от 30 на 15 на сто. Чуждите дружества освен това ще могат да се освободят от данък върху печалбата в продължение на 8 години.

Много от предвидените данъчни облекчения обаче може и да не важат за дружествата 100% чужда собственост. С данъчни мерки ще бъдат толерирани най-вече за съвместни предприятия с кубинската държава и инвестициите, свързващи чужди и кубински компании.

Анализатори и дипломати изразиха скептицизма си за закона заради условията, които се поставят на чуждите инвеститори. Някои текстове поставят въпроса дали наистина управляващите искат да привлекат чуждестранни инвеститори, но при прозрачни, международни условия.

Най-належащи са чуждите капитали за области като строителство и недвижими имоти, инфраструктура, селско стопанство, минно дело и други.

Куба трябва да привлича по 2-2,5 млрд. долара годишно, за да постигне целта си от 7% икономически растеж, коментира министърът на външната търговия и инвестициите Родриго Малмиерка по държавната телевизия. За момента обаче правителството не разкрива данни за преките чужди инвестиции. Смята се, че те са едва няколкостотин милиона долара годишно.

Брутният вътрешен продукт на Куба се очаква се забави до 2,2% тази година в сравнение с ръста от 2,7%, отчетен през 2013 година.

Експерти твърдят, че основното предизвикателство пред Куба е да убеди чужденците, че инвестициите им са в безопасност. Страната уплаши инвеститорите през последните години, като вкара в затвора чужди мениджъри, опитвайки се да наложи по-голям контрол над бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
toto 2
преди 10 години
Без Revolution не става ,със стари к*рви нов бардак не става ....Трябва да се измете цялата окопала се върхушка ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още