IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Небанковите кредитори разширяват присъствието си на пазара на бизнес имоти

Близо 25 на сто от новите кредити за сектора на имотите във Великобритания през 2013 г. например са отпуснати от небанкови кредитори

11:32 | 23.05.14 г.
Небанковите кредитори разширяват присъствието си на пазара на бизнес имоти

Застрахователни компании, дългови фондове и други алтернативни кредитори значително разширяват присъствието си на пазара на бизнес имоти във Великобритания, пише FT. Те отнемат сериозен дял от банките, които продължават да свиват кредитирането за сектора на имотите.

Близо 25 на сто от новите кредити за сектора на имотите във Великобритания през 2013 г. например са отпуснати от небанкови кредитори, сочат резултатите от проучване на De Montfort University. От тях половината са от застрахователни компании, които първи навлязоха на пазара на бизнес имоти след кризата от 2008 г.

През последните 18 месеца и други категории небанкови кредитори разширяват осезаемо присъствието си на пазара на бизнес имоти, включително хедж фондове, фондове за дялов капитал и частни инвеститори. Около 11 на сто от кредитите за сектора на Острова, отпуснати през миналата година, идват от такива кредитори, а пазарният им дял се е разширил над два пъти спрямо 2012 г.

Алтернативните кредитори разширяват дейността си на европейския дългов пазар като цяло. Броят на сделките, финансирани с ресурс от небанкови кредитори, се е увеличил до 56 през първото тримесечие на годината от 18 по същото време на миналата година, сочат данните на De Montfort University.

На Острова банките са отпуснали 43% от общия обем на новите кредити за сектора на бизнес имотите през миналата година. За сравнение, през 2008 г. пазарният им дял достигаше 72%.

В другите европейски държави обемът на новото кредитиране за сектора на бизнес имотите е останал относително стабилен през последните пет години – около 25% от пазара, отчита се още в изследването.

Половината от новоотпуснатите заеми от алтернативни кредитори в Европа са за първокласни активи, а около две трети от тях са за до 70 на сто от цената на актива.

Притокът на капитал от различни източници към пазара на бизнес имоти подкрепи ръста на цените на активи след няколко години на спад и стагнация. Това помага и на банковия сектор – финансовите институции могат по-лесно да се отърват от проблемните кредити за сектора на имотите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още