IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на имотите застрашават британската икономика

Поскъпването на жилищата излага домакинствата на риск, предупреждават от МВФ

15:23 | 06.06.14 г.
Цените на имотите застрашават британската икономика

Повишаващите се цени на имотите и ниската продуктивност на труда представляват най-голямата заплаха пред възстановяването на британската икономика. Такова е мнението на Международния валутен фонд, пише ВВС.

Според фонда поскъпването на имотите би могло да изложи домакинствата на по-големи рискове от шокови промени в лихвените проценти или доходите. Поради тази причина ръководителят на институцията Кристин Лагард призова финансовите регулатори на Острова да поставят лимити на броя кредити с ниско самоучастие, които отпускат банките и другите кредитни институции.

Повишаването на капиталовите изисквания за ипотечните кредитори пък допълнително би могло да създаде буфери срещу увеличените експозиции към жилищния сектор, допълват от МВФ.

Очакванията са по-късно този месец комисията по финансова политика към Английската централна банка (АЦБ) да обяви мерки за затягането на контрола върху ипотечното кредитиране.

През май Lloyds Banking Group, която бе спасена с пари на британските данъкоплатци и в която към момента държавата има 25% дял, обяви лимит на максималния размер отпускани ипотечни кредити при суми над 500 хил. лири – до четири пъти годишния доход на кредитополучателя. Подобна стъпка се обмисля и от друга спасена банка – Royal Bank of Scotland.

От фонда дори посочват, че правителството би трябвало да обмисли промяна или дори да спре основната си схема за гарантиране на ипотеки – позната като Help to Buy 2, ако цените покажат сигнали за прегряване на пазара. По данни на финансовото министерство по тази схема между октомври и март са закупени 7 000 жилища.

Към момента Английската централна банка се справя добре с политиката си за задаване на насоки, но ако икономическият ръст се окаже по-бърз от прогнозите, може да се наложи основният лихвен процент да бъде повишен бързо с цел контролиране на инфлацията, обясняват от МВФ. В тази насока обаче не трябва да се действа прибързано, обясняват от фонда.

Голямо предизвикателство пред икономическото възстановяване на Великобритания поставя ниската продуктивност на труда, смятат от МВФ. Въпреки сигналите за засилване на растежа, продуктивността остава незадоволителна, смятат от институцията.

Подобряването на производителността би довело до насърчаване на инвестициите и производството, което ще позволи да се увеличи реалното възнаграждение на труда, без да се предизвиква инфлация. Ако обаче показателят остане в застой, растежът вероятно също ще зацикли, посочват от МВФ.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още