IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Монако преживява бум в сектора на луксозните имоти

Все повече богаташи бягат от Швейцария и други данъчни убежища към миниатюрната държава на френската Ривиера

12:20 | 19.08.14 г.
Монако преживява бум в сектора на луксозните имоти

Монако – данъчното убежище на френската Ривиера, преживява истински бум в сектора на луксозните имоти. Строителните компании се подготвят за наплив от милиардери, които искат да избегнат високите данъци и да не изгубят банковата тайна, пише Bloomberg.

Наблюдава се поток от нови обитатели на миниатюрната страна от Швейцария, където се смекчава законодателството, регламентиращо финансовата тайна, коментира Жан-Клод Капуто, управляващ директор на Savills за региона.

Отделно новите и по-високи данъци върху собствеността във Великобритания и опитите на САЩ да извадят „на светло“ скрити активи допълнително засилват интереса към Монако. Един от всеки трима от 38-те хил. жители на държавата е милионер, като броят им се увеличава.

От Savills прогнозират, че цените на жилищата в района ще продължат да се увеличават. Така ще се заличат окончателно загубите на пазара на имоти заради финансовата криза.

Groupe Marzocco SAM строи луксозен небостъргач на брега на Средиземно море - The Tour Odeon, където се намира и най-скъпият пентхаус (луксозен панорамен мезонет - бел. ред.) в Монако с площ от 3 300 кв. м, гледка към морето и открит басейн. Очаква се имотът да се продаде за над 300 млн. евро, което би го направило и най-скъпият пентхаус в света, според консултантската компания Knight Frank.

Монако е и най-скъпият пазар на жилища в света, като изпреварва Хонконг. По оценки на Knight Frank с 1 млн. долара в Монако могат да се купят 15 кв. м.

През миналата година в Монако са били продадени само 15 апартамента, но средната цена достига 9,3 млн. евро. За сравнение, две години по-рано средната цена е била малко под 3 млн. евро.

Търсенето е основно за по-големи апартаменти – с пет и повече стаи. Затова и цените на подобни жилища са нараснали с 24 на сто през миналата година спрямо предходната. Същевременно цените на студиата са се понижили с 9 на сто, според Knight Frank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още