IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждите инвеститори се завръщат на пазара на бизнес имоти в Гърция

През последните 18 месеца инвеститори са придобили имоти за 1,2 млрд. евро, основно от банки и от гръцката агенция за приватизация

14:00 | 08.09.14 г.
Чуждите инвеститори се завръщат на пазара на бизнес имоти в Гърция

Заради ескалацията на европейската дългова криза през 2009 г. чуждите инвеститори игнорираха гръцкия пазар на бизнес имоти, като от периферните за еврозоната пазари предпочитаха тези в Испания, Ирландия и Италия, пише Wall Street Journal.

Купувачите обаче започват да се завръщат в Гърция на фона на признаците за възстановяване на икономиката от кризата.

Fairfax Financial Holdings Ltd. от Торонто, Colony Capital LLC от Лос Анджелис, Invel Real Estate Partners от Великобритания и турско-арабският инвестиционен фонд Jermyn Street са сред активните купувачи на подценени активи от финансовите институции в южната ни съседка.

През последните 18 месеца инвеститори са придобили имоти за 1,2 млрд. евро, основно от банки и от гръцката агенция за приватизация, сочат данни на консултантската компания Cushman & Wakefield. За сравнение, в периода 2009-2012 г. общият обем на сделките достигна само 900 млн. евро.

На пазара се появяват и нови играчи, като например международната компания за имоти Hines, която контролира активи за над 25 млрд. долара. „Hines вярва, че Гърция се трансформира и че секторът на имотите ще привлече значителен обем чужди инвестиции“, коментира Майкъл Джей Джи Тофам, главен изпълнителен директор на компанията за Европа.

„Пазарът е труден, но има добри възможности“, посочва още той.

Сред последните големи сделки е придобиването на мажоритарен дял в Eurobank Properties – имотното звено на Eurobank Ergasias, от Fairfax за 201 млн. евро. Компанията има активи в Румъния, Сърбия и Гърция. Invel – относително нова компания, която се е насочила към европейския пазар на имоти, плати 653 млн. евро за две трети от Pangaea – дъщерното дружество в сектора на имотите на National Bank of Greece SA. Компанията притежава 251 имота в страната, които в голяма степен са отдадени на банки и на държавни структури.

Основният риск пред гръцкия пазар на имоти е свързан с крехкото възстановяване на икономиката от кризата и политическата нестабилност. И въпреки продължителната 6-годишна рецесия и реалния риск страната да напусне еврозоната заради безпрецедентната дългова криза страната се изправя на крака благодарение основно на разрастващата се туристическа индустрия. Безработицата изглежда достигна своя пик и започна бавно да намалява, банките отново кредитират, макар и селективно, а се очаква и икономиката да се върне към растеж още през тази година.

Заради засилената конкуренция на инвеститорите на традиционно силните пазари на имоти в Европа тези, които са по-склонни да поемат по-висок риск, се насочиха към периферните пазари заради по-високата доходност на фона на атрактивните цени.

В повечето европейски държави цените на имотите започнаха да се възстановяват, докато в Гърция са с 30 до 50 на сто под пиковите равнища.

Чуждите инвеститори се насочват основно към пазара на хотели. Тази година National Bank of Greece продаде Astir Palace hotel на Jermyn Street за 400 млн. евро, а Colony Capital купи за 40,4 млн. евро дял в Amanzoe от Dolphin Capital Investors Ltd.

За тази година се планира продажбата на държавни активи за 1,5 млрд. евро. Сред тях са и доста апетитни терени и бутикови хотели.

Анализатори очакват ръст на продажбите и на жилища в Гърция на чужденци, най-вече на представителите на средната класа от северноевропейските държави, руснаци и китайци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още