IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четирите най-големи банки в Китай облекчават условията за ипотечно кредитиране?

Банките обмислят смекчаване на критериите за купувачите на първи дом

10:55 | 23.09.14 г.
Четирите най-големи банки в Китай облекчават условията за ипотечно кредитиране?

Четирите най-големи банки в Китай вероятно ще облекчат условията за ипотечното кредитиране – една от последните от серията политически стъпки в подкрепа на забавящия се пазар на имоти, съобщава Bloomberg, като се позовава на информации на 21st Century Business Herald.

Вероятно ще бъдат облекчени критериите за купувачите на първи дом. Ще се обмисли също така как точно да бъдат квалифицирани за нови ипотеки кредитополучатели, които са имали затруднения, но са погасили дълговете си, макар и със закъснение.

Източници на медията съобщават, че вчера представители на Industrial & Commercial Bank of China Ltd., Agricultural Bank of China Ltd., Bank of China Ltd. и China Construction Bank Corp. са се срещнали, за да обсъдят корекциите в политиките по отношение на ипотечното кредитиране.

Вероятно банките ще предлагат сериозни отстъпки при лихвите по ипотечните кредити за купувачите на първи дом. Отстъпките могат да достигнат и 30 на сто от обичайната лихва, съобщава Shanghai Securities News, като също цитира източник, пожелал анонимност.

Затрудненият достъп до външно финансиране е един от факторите, който потиска търсенето на жилища, дори и след като преди няколко месеца централната банка на Китай призова кредиторите да разхлабят политиката си за ипотечното кредитиране.

Постепенно през последните месеци все повече градове, местните власти в които наложиха рестрикции пред собствеността, започнаха да облекчават ограниченията пред купувачите на жилища, за да избегнат срив на пазара на имоти.

Това обаче не спира задълбочаващия се спад на цените, който се разпространява във все повече градове от страната, включително в Шанхай и Пекин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още