IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дубай измести Найроби като световен лидер по ръст на наемите

Темповете на ръст обаче се забавят, отчита консултантска компания

11:56 | 17.10.14 г.
<p>
	Дубай. <em>Снимка: freeimages.com</em></p>

Дубай. Снимка: freeimages.com

Дубай е изместил Найроби като пазара с най-висок ръст на наемите на първокласните жилища, сочат данни на консултантската компания Knight Frank, цитирани от онлайн изданието propertywire.com.

В повечето от градовете, наблюдавани от компанията обаче, са отчетени намаления на наемите. Само на девет пазара са регистрирани ръстове или стабилни равнища.

Като цяло индексът регистрира годишен ръст от 2,2% през годината до юни. Темповете на увеличение се забавят – за годината до март ръстът беше 4,7%.

Наемите в Дубай са нараснали с 14,1% за годината до края на юни. Найроби пада на втора позиция с 9,9%, след като през четири поредни тримесечия оглавяваше класацията.

Въпреки това и в двата града е отчетен по-слаб растеж на наемните равнища на първокласните жилища. Към края на март годишният ръст в Дубай беше над 16%, а в Найроби – почти 26%.

В Найроби офертните наеми за ключови наематели, като например дипломатическите общности, изглежда са достигнали тавана си, коментират експертите. Това, съчетано с проблемите на сигурността, помага да се обясни забавянето на темпа на растеж.

В Дубай наемите продължават да изпреварват увеличението на доходите, което отново поставя въпроса за достъпността на имотите в емирството.

Въпреки че в Лондон, Сингапур и Хонконг наемите се понижават през годината до юни, темпът на спад се забавя. Очаква се търсенето на имоти под наем в световните финансови центрове да се ускори отчасти благодарение и на възходящото движение в корпоративните премествания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още