IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият дом на еврото

За строежа на 185-метровото ново бижу на ЕЦБ във Франкфурт бяха похарчени 1,2 млрд. евро

09:03 | 03.11.14 г. 5
<p>
	<em>Снимка: ЕЦБ</em></p>

Снимка: ЕЦБ

Освен че е първият работен за новия месец, 3 ноември ще бъде запомнен от повече от 2 600 от служителите на Европейската централна банка (ЕЦБ) и с друго далеч по-позитивно нещо.

Най-влиятелната финансова институция на Стария континент най-накрая откри новото си седалище след три години на отлагания. Въпреки това новата 45-етажна стъклена кула, разположена в непосредствена близост до река Майн, не разполага с достатъчно пространство, за да приюти целия персонал на централната банка, пише Irish Times.

Процесът по раздяла c Eurotower, небостъргач в сърцето на финансовия район на Франкфурт, отне цели 12 години, през които начело на ЕЦБ бяха трима президенти – Вим Дюзенберг, Жан-Клод Трише и Марио Драги. За този дълъг период правомощията на европейския финансов регулатор се разшириха от простото следене на потребителските цени и паричната база до определянето на цялата икономическа политика в еврозоната.

Въпреки че съоръжението ще приюти всички служители, отговорни за паричната политика, включително и шестте най-високопоставени членове на Изпълнителния съвет (ИС), липсата на пространство доведе до необходимостта надзорните органи да останат в Eurotower.

ЕЦБ първоначално очакваше да завърши новата сграда във франкфуртския квартал Остенд през 2011 г., като заделената сума за проекта бе 850 млн. евро. Закъснението от три години обаче доведе до разширяване на разходите, изпращайки крайната цена значително нагоре до цели 1,2 млрд. евро.

Допълнителните разходи дойдоха вследствие на покачването на цената на строителните материали и промяната на изпълнителя по проекта. ЕЦБ защити решението си да осъществи мащабния проект въпреки високата цена с аргумента, че наемането на допълнителни помещения за администрацията би било загуба на публични средства.

"В дългосрочен план е по-рентабилно за ЕЦБ да притежава своите помещения вместо да ги взима под наем. Това е и една от препоръките от Европейската сметна палата до всички европейски институции", казва говорител на ЕЦБ. "Новите помещения са модерни, функционални и устойчиви. Централата е построена спрямо нашите нужди и предлага гъвкавост", отбелязва той.

185-метровото ново бижу на ЕЦБ оправдава изцяло определението "модерна офис сграда". Северната и южната кула са свързани чрез зашеметяващ стъклен атриум с платформи и мостове.

"Това е функционална сграда. Мостовете между едната офис кула до другата позволяват бързи преходи. Платформите функционират като лобита на различни нива, които позволяват неформална комуникация", посочва Волф Прикс, съосновател на Coop Himmelb(l)au – архитетската фирма, стояща зад проекта.

Най-важните разговори ще се случват на 41-я етаж на южната кула, където ИС ще заседава в зала с таван, изобразяващ картата на Европа.

Посетителите влизат през Гросмарктхале, която е съществен елемент от проекта за новата централа на ЕЦБ. Сградата е паметник на културата, построен в периода 1926-1928 г. по проект на Мартин Елзесер – тогавашния директор по градоустройството на Франкфурт. До юни 2004 г. в сградата се помещава пазарът на едро за плодове и зеленчуци.

След цялостно преустройство в Гросмарктхале са разположени достъпните за външни лица помещения на институцията. В основната зала се влиза през главния вход, където са разположени фоайето, изложбената зона, центърът за посетители, ресторантът за служители, кафенето и конферентните зали. Тези нови зони са интегрирани в залата като отделни сгради въз основа на принципа "сграда в сградата".

Стъклените панели отразяват светлината от реката по начин, който прави кулите изглеждат по различен начин. По време на мъгливите есенни дни сградата изглежда мрачна. Но когато слънцето изгрее, бижуто на ЕЦБ става още по-впечатляващo, разкривайки за наблюдаващите атриума и отразявайки лазурното небе.

Решението на централната банка да се премести в по-слабо развития квартал Остенд обаче срещна и известни негодувания. Местното издание Frankfurter Rundschau публикува оплаквания на жителите, че районът вече е станал по-скъпо място за живеене.

Според изданието наемите и цените в магазините са се увеличили. Въпреки това обитателите на Остенд не отричат, че по-големия международен характер на квартала им ги радва. Остава им само да се надяват, че служителите на ЕЦБ също ще бъдат доволни и ще харчат по-голяма част от парите си в района около Майн.

Вижте снимки от новата централа в галерията на Investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 9 rate down comment 13
bgMan
преди 9 години
Да - точно ще е паметник на едни педалс.и напъни и опити за искуствено налагане на една куха валута и един извратен *** морал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
eboyanov
преди 9 години
"туристическа ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 4
eboyanov
преди 9 години
така като е тръгнала еврозоната тази сграда ще е нищо повече от тустическа забележителност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
0pk
преди 9 години
... лихвата? :]Aма ше гледат отвисоко *** пееасите :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
На който му е голяма сградата , му е малка .... :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още