IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Копенхаген изгражда квартал, пригоден към климатичните промени

Районът е преобразен така, че максимално бързо да се отвежда водата при бедствия и да се оползотворяват дъждовните води

15:47 | 07.02.15 г.
Копенхаген изгражда квартал, пригоден към климатичните промени

Копехнаген строи първия в света квартал, приспособен към климатичните промени в резултат на глобалното затопляне, съобщава БНР. Проектът за изграждането на екоквартала е част от усилията на местната администрация да намали значително емисиите въглероден диоксид до 2025 година.

Дания е една от водещите страни в света, които разработват активно проекти за развитие на устойчива градска среда. В резултат на климатичните промени датската столица е изправена пред редица предизвикателства, свързани с покачване на нивото на морското равнище, зачестилите гръмотивечни бури и наводнения.

В последните няколко години опустошителни порои връхлетяха Копенхаген, причинявайки щети за близо 6 млрд. евро.

Сегашната градска инфраструктура не е пригодена да се справи с измененията в климата, тъй като голяма част от отходните шахти са с нисък дебит, което води до чести наводнения на мазета и приземни етажи.

Тъй като разширяването на мрежата от отходни шахти изисква инвестирането на големи суми, градската управа реши да прибегне до по-икономично решение, като преобрази един от кварталите на Копенхаген в градска среда с множество зелени площи, дъждовни градини, водни кули, парници и паркове, които ще допринесат до по-успешното отводняване на придошлите води.

Най-голямото предизвикателство пред изпълнението на проекта е голямото количество вода, която трябва да се пренасочи при следващите обилни валежи. За да се справят със задачата, архитектите на проекта решават да премахнат голяма част от асфалта покриващ улиците и площадите на квартала, и да го заменят с хълмисти тревни площи, през които преминават пешеходни пътеки. В случай на обилни валежи тези своеобразни мини паркове се превръщат във водни басейни, който задържат придошлите води благодарение на хълмистата си структура.

Самите улици на квартала ще бъдат проектирани така, че в случай на водно бедствие водата да се отвежда към най-близкото пристанище. В същото време дъждовната вода от покривите на сградите ще се събира в специално изградени водни кули и дъждовни градини и ще се използва по-късно при напояване на зелените площи.

Работата по екопроекта започна през декември миналата година, а окончателното преобразяване на квартала ще бъде завършено през 2016 година.  Амбицията на градската управа обаче не спира до тук. Очаква се в следващите години и останалите квартали на Копенхаген да бъдат превърнати в устойчиви екосистеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още