IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция удължава процедурите за приватизация на пристанищата в Пирея и Солун

Атина ще продължи всички приватизационни процедури, които са стартирани законно

11:11 | 05.03.15 г. 1
Гърция удължава процедурите за приватизация на пристанищата в Пирея и Солун

Гърция удължава до юни процедурите за приватизация на пристанищата в Пирея и Солун, както и за железопътния оператор TrainOSE, предаде агенция АНА-МПА. 

Удължаването на срока на конкурсите е било поискано от зам.-министъра на финансите Надя Валавани, която отговаря за гръцката агенция за приватизация. Междувременно финансовият министър Янис Варуфакис заяви, че "стартиралите законови тръжни процедури ще продължат".

В правителството няма догматици и държавата възнамерява да продължи всички приватизационни процедури, които вече са започнали и които са в интерес на обществото и създават перспективи за постъпления особено в тези сектори на иконмиката, в които държавата не може да инвестира, каза той.

След победата на предсрочните парламентарни избори на 25 януари гръцката радикална левица СИРИЗА обяви, че ще спре всички приватизационни сделки и ще премахне фонда за управление на държавното имущество. Изявления в тази насока бяха направени от редица членове на кабинета.

Анонсирано бе, че се спира и продажбата на контролния пакет акции на пристанището в Пирея, една част от което бе дадено на концесия за 35 години на китайския гигант Cosco.

За покупката на контролния пакет акции на Солунското пристанище претендират осем компании, в това число "Руските държавни железници", а също компании от Европа, Япония, Филипините и Турция. Сред кандидатите за гръцкия ж.п. оператор TrainOSE има и руски компании.

(БТА)

Повече за Гърция вижте във видеото: 

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още