IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас подкрепя китайските инвестиции в Гърция

Гръцкият премиер потвърди желанието си за раширяване на икономическото сътрудничество между двете страни

12:15 | 20.02.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гръцкият премиер Алексис Ципрас на борда на китайския военен кораб &quot;Чанвгай Шан 989&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гръцкият премиер Алексис Ципрас на борда на китайския военен кораб "Чанвгай Шан 989". Снимка: Ройтерс

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви в четвъртък, че вярва, че страната му може да се превърне в значителен търговски портал към Европа за Китай, съобщава агенция Ройтерс.

"Ще подкрепим китайските инвестиции на пристанище Пирея, Гърция ще бъде винаги опора за китайския народ, когато той има нужда", заяви Ципрас на церемония при приемането на флотилия на Народна Република Китай, акостирала на пристанище Пирея за участие в международни операции срещу пиратството, съобщават гръцките медии.

На борда на военния кораб гръцкият премиер приветства съществуващите китайски инвестиции в страната. Китайският гигант COCSO управлява част от пристанището в Пирея, но крайнолевият Ципрас спря приватизацията му. Тя бе договорена като част от пакета мерки за спасение на страната с нейните кредитори от Европейскя съюз и Международния валутен фонд.

Алексис Ципрас бе посрещнат от китайския адмирал Чанг Чуансу на фрегатата "Чанвгай Шан 989".

Той се спря на здравите исторически връзки между двата народа, а също и на търговското и икономическо сътрудничество, отбелязало ръст през последните години. Ципрас каза, че сътрудничеството с Китай е основа за икономическо партньорство между двете държави на много нива.

"Подкрепяме съществуващите китайски инвестиции в Гърция и на китайския гигант COSCO и искаме да подкрепим инвестиции за общия интерес, за общото благо на двата народа и да издигнем пристанище Пирея до водещ транспортен и търговски център не само за Европа, но и в световен мащаб", каза Ципрас и добави, че има възможности за сътрудничество между двете страни в транспорта и железопътните връзки.

Гърция ще бъде опора на китайския народ, подчерта Ципрас, спирайки се на операциите за евакуиране на граждани от Либия и Албания.

Той акцентира и върху китайските инвестиции на пристанище Пирея, като увери, че новото гръцко правителство ще ги подкрепи и ще ги засили. В тази насока ще потърсим нови начини за сътрудничество на гръцката държава с китайски компании, каза още премиерът Алексис Ципрас.

Правителството спря продажбата на двете най-големи пристанища в страната – тези в Пирея и Солун. Според схемата за приватизация от миналата година COSCO бе в списъка с кандидати, заедно с още четири компании, като потенциален купувач на 67% дял от пристанището в Пирея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
""Ще подкрепим китайските инвестиции на пристанище Пирея, Гърция ще бъде винаги опора за китайския народ, когато той има нужда", заяви Ципрас..."Точно така. Китаският народ в момента се нуждае от подкрепа, и гръцкият щедро му я дава.Суперъ.Само че, съседите дали знаят, кой е измислил източните хитрости? Щото не вярвам китаците ей така да налеят едни пари по площади и таверни да ги изпият наследниците на Зорба и, паралелно, да трошат чинии. И китайци да инвестират, ще е, за да си извличат печалби и да пуснат тук китайски стоки. Няма да се учудя, това да са /особен сорт?/ маслини и мандарини та, после, хитрата сврака - с двата крака. Ще поживеем, ще видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още