IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай изрази безпокойство заради спряната приватизация на пристанището в Пирея

Очакванията бяха китайската компания Cosco да изкупи 67 процента от държавните дялове в компанията, която управлява порта

17:44 | 29.01.15 г.
<p>
	Пристанището в Пирея от &quot;птичи&quot; поглед.<em> Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Пристанището в Пирея от "птичи" поглед. Снимка: архив, Ройтерс

Китайското министерство на търговията обяви, че е "много обезпокоено" от заявката на новото гръцко правителство за спиране приватизацията на пристанището в Пирея, след като китайският конгломерат Cosco се очакваше да изкупи мажоритарния дял в компанията, управляваща съоръжението, съобщава АФП.

"Ние научихме от статии в печата, че новото правителство в Гърция е обявило на 28 януари, че слага края на приватизацията на пристанището в Приея. Това много ни безпокои", заяви говорителят на китайското министерство на търговията Шън Данян, цитиран от БТА.

"Ние смятаме да призовем гръцкото правителство да защити законовите права и интереси на китайските фирми в Гърция, включително Cosco”, добави говорителят на пресконференция в Пекин.

Новото гръцко правителство обяви вчера намерението си да спре няколко процедури за приватизация, включително и на най-голямото пристанище в страната, както и на порта в Солун.

Приватизацията на пристанището в Пирея е най-важният проект от мащабния план за продажба на държавни активи, изискван от международните кредитори на Гърция.

Cosco вече придоби два терминала на пристанището в Пирея и се очакваше да изкупи 67 процента от държавните дялове в компанията, която го управлява. Конгломератът получи концесия, за да развива двата основни терминала за контейнери на порта, през 2008 г., припомня информационната агенция.

Процесът по приватизация беше стартиран от предишното коалиционно правителство на Андонис Самарас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още