IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на цените на жилищата в САЩ се ускорява през първото тримесечие

Засиленото търсене и свиващите се запаси от жилища на пазара са довели до разширяване на районите, в които е отчетен двуцифрен ръст на цените

19:05 | 12.05.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Ръстът на цените на жилищата в САЩ се ускорява през първото тримесечие

Ръстът на цените на жилищата в САЩ се ускорява през първото тримесечие на годината, сочат данните на американската Национална асоциация на брокерите на имоти, съобщава онлайн изданието WorldPropertyChannel.com.

Засиленото търсене и свиващите се запаси от жилища на пазара са довели до разширяване на районите, в които е отчетен двуцифрен ръст на цените. Увеличават се и районите с двоен ръст на цените спрямо увеличението, отчетено през последното тримесечие на миналата година.

Средната цена на еднофамилно жилище в САЩ се е увеличила на 85 на сто от наблюдаваните от Асоциацията пазари – в 148 от общо 172 пазара. Само в 25 района е регистриран спад на средната цена на еднофамилните жилища спрямо същия период на миналата година.

Лорънс Юн, главен икономист на Националната асоциация на брокерите на имоти, коментира, че след като цените забавиха ръста си през 2014 г., в началото на 2015 г. отново  започват да се ускоряват.

“Активността при продажбите е значително по-висока в сравнение с предходната година, като стабилните нива при наемането и ниските лихви по кредитите насърчават повече купувачи да излязат на пазара. Същевременно обаче засиленото търсене и ограниченото предлагане доведе до по-високи ръстове на цените на някои пазари”, посочва той.

Юн прогнозира, че може да се очаква забавяне на сделките на пазарите с най-силен ръст на цените на жилищата.

Средната цена на една еднофамилна къща в САЩ достига 205 200 долара през първото тримесечие на годината, което е със 7,4% повече спрямо средното ниво, отчетено през първите три месеца на миналата година. Средната цена се увеличи с 6% през последното тримесечие на миналата година спрямо същия период на предходната, припомня изданието.

Общите продажби на стари еднофамилни къщи и апартаменти през първото тримесечие записват ръст от 1,8% на годишна база до 4,97 млн. жилищни единици с отчитане на сезонните фактори, показва още статистиката на Националната асоциация на брокерите на имоти.

В края на първото тримесечие в САЩ е имало 2 млн. съществуващи еднофамилни жилища, обявени за продажба. Средният престой на пазара на едно жилище се е понижил до 4,6 месеца.

Петте най-скъпи пазари за първите три месеца на годината са Сан Хосе, Калифорния, Сан Франциско, Калифорния, Хонолулу, Хаваите, Санта Ана, Калифорния, и Сан Диего, Калифорния.

Същевременно на другия полюс – с най-евтини жилища, са няколко пазара в щата Охайо и Мериленд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още