IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трансграничните инвестиции на пазара на бизнес имоти в Европа отчитат силен ръст

Слабото евро продължава да привлича инвеститори от САЩ

19:08 | 21.08.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Трансграничните инвестиции на пазара на бизнес имоти в Европа отчитат силен ръст

Трансграничните инвестиции на европейския пазар на бизнес имоти са се увеличили с 30% през първото полугодие на 2015 г. до 129 млрд. евро в сравнение със същия период на 2014 г., показват данни на консултантската компания Colliers International. Най-много сделки са реализирани в сегмента на офисите, като обемите достигат 43 млрд. евро, сочат още данните.

Най-голям ръст обаче записват инвестициите в търговски имоти – 57% до 38 млрд. евро.

След като Пекин започна да разхлабва регулациите пред инвестициите в чужбина, азиатските застрахователни компании засилват активността си на пазара на имоти.

Лондон се оказва най-предпочитаната дестинация, следвана от големите градове в Германия, Испания (конкретно - Мадрид) и Италия. Налице са сигнали за интерес от страна на азиатски предприемачи и пенсионни фондове към Великобритания, като фокусът е насочен към пазара на жилища и студентски общежития.

Азиатският капитал разширява инвестиционните си хоризонти, посочва компанията. Суверенните фондове и конгломератите се насочват към нови локации в континентална Европа, партнирайки си с местни асет мениджъри или чрез собствени платформи.

Италия отново е на картата на инвеститорите. С обем на транзакциите от над 5 млрд. евро през първото полугодие, което представлява ръст от над 2,5 пъти на годишна база, страната изпреварва другите възстановяващи се от кризата икономики от еврозоната - Ирландия, Испания и Холандия).

За силния ръст на инвестициите спомага и сделката за Porta Nuova в Милано. Това повлече след себе си още инвеститори с разнообразни капитали - институционални и опортюнистични.

Първите реализирани продажби от италиански фондове също допринасят за по-голямата ликвидност на пазара.

Същевременно европейските институционални инвеститори поглеждат все повече към второстепенните градове в Европа, като проучват и по-второстепенни имоти.

Слабото евро продължава да привлича инвеститори от САЩ, като North Star Realty Finance се очертава да е най-големият купувач за полугодието. Американските инвестиционни фондове са силно привлечени не само от Испания и Великобритания, но и от скандинавските държави, като Starwood, Colony Capital, WP Carey и Round Hill са с най-голяма активност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още