IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция и кредиторите пред компромис за защита на първо жилище

Търси се и решение на спорната мярка за повишение на ДДС в частното образование

15:43 | 26.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гърция и кредиторите пред компромис за защита на първо жилище

Гърция и представителите на кредиторите са пред намиране на компромис за провеждането на търгове за първо жилище при просрочване на ипотеки. Това стана ясно след срещата на зам.-председателят и комисар по въпросите на еврото Валдис Домбровскис и финансовия министър на южната ни съседка Евклидис Цакалотос, пише „Етнос“.

Именно споровете около необслужваните дългове на гърците и въпроса за отнемането на първо жилище беше сочено в края на миналата седмица като основни между гръцките власти и представителите на четирите кредитиращи институции на страната. Тезата на кредиторите е, че лошите кредити не позволяват развитието на банковата система.

От друга страна обаче правителството беше категорично, че Гърция няма да превръща в „арена на конфискации“.
Домбровскис коментира, че защита трябва да има, но мярката трябва да подкрепи тези, които действително имат нужда от нея.

Сериозна подкрепа на действията на гръцкото правителство в тази насока дойде и от френския президент Франсоа Оланд по време на посещението му в Атина в края на миналата седмица. 

Друга спорна точка, която очевидно премиерът Алексис Ципрас няма да може дапрокара и в самото правителството, е увеличаването на ДДС за частното образование. Домбровскис пък вече коментира, че ако правителството има проблем с някоя мярка, може да предложи алтернатива, но без да подкопава финансовата стабилност.  

По време на своята визита в Атина Добровскис имаше редица срещи с представители на гръцкото правителство.

В Twitter той написа, че страната няма време за губене и трябват още много усилия. „Успешният първи преглед ще бъде основната стъпка за завръщането на Гърция по пътя на растежа“, коментира още той.

Домбровскис подчерта още и ролята на европейските фондове за връщането на икономическия растеж и създаването на работни места в Гърция. 

Следващите часове пък ще са ключови за прегледа на програмата за Гърция. Очаква се в четвъртък да има заседание на работната група на Еврогрупата, на която да бъде изготвен докладът за напредъка на страната. На заседание през ноември финансовите министри на еврозоната ще преценят дали да отблокират следващите 2 млрд. евро от първия транш по спасителната програма за Атина. 

Развитието на дълговата криза в Гърция можете да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още