IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в бизнес имоти в Европа достигат рекордни нива

Според анализатори инвестициите в бизнес имоти за годината може да достигнат 250 млрд. евро

17:41 | 28.10.15 г.
<p>
	Лондон.&nbsp;<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Лондон. Снимка: Pixabay

Инвестиционната активност в сферата на бизнес имотите в Европа е достигнала рекордно високи нива през третото тримесечие на годината, съобщава онлайн изданието property-magazine.eu, цитирайки последния доклад за инвестиционния пазар на консултантската компания Cushman & Wakefield.

Инвестиционната активност в Европа възлиза на 51,5 млрд. евро за третото тримесечие на 2015 г., или с 16% повече спрямо същия период на миналата година. В резултат на това текущата прогноза за годишния обем на инвестициите е нараснала до 237,8 млрд. долара през третото тримесечие - най-високото отчетено ниво до момента, което бие предишния рекорд от 234,6 млрд. евро през третото тримесечие на 2007 г.

Магали Мартън, един от авторите на доклада и директор по проучванията в Cushman & Wakefield, казва: „Инвестиционната активност продължава да расте на всички пазари. Макар че в Обединеното кралство, Германия и Франция активността все още е най-голяма, най-силният ръст в обема е извън тези пазари“.

На годишна база страните от Бенелюкс и скандинавският регион отбелязват най-силен растеж. Ръст над средния се наблюдава и в Италия и в Германия, а във Франция също се вижда възстановяване на активността след слабо второ тримесечие“, коментира още Мартън.

Трансграничните инвестиции остават стабилни, като нивата им са с по-голям ръст спрямо тези на местните играчи. Близо 75 млрд. евро (31%) от капитала, инвестиран през последните 12 месеца, идва от извън Европа. През същия период местните и европейските трансгранични инвеститори продължават да разпродават, а неевропейците остават нетни инвеститори в европейските бизнес имоти“.

На други места обаче, като Обединеното кралство и централен Лондон, се наблюдава изтегляне на капитал, което е отражение на други по-широки тенденции. През третото тримесечие на 2015 г. само 36% от неевропейските инвестиции са вложени в бизнес имоти на Острова. За сравнение, през предишните четири тримесечия този процент средно е над 50%. Германия с 19% е вторият най-активен пазар, като след него е този на скандинавските страни с 13%. Периферните пазари – Ирландия, Испания и Италия, са привлекли 9% от неевропейските инвестиции.

Найджъл Алмънд, съавтор на доклада и директор в Cushman & Wakefield, казва: „Въпреки негативните заглавия напоследък китайските инвестиции остават силни. През третото тримесечие на годината се наблюдава ръст на китайски капитал, инвестиран в Европа. Близо 4 млрд. евро са били инвестирани през последните 12 месеца, което е с 37% повече спрямо същия период на миналата година, като само през третото тримесечие инвестициите възлизат на 1,7 млрд. евро. Докато преди година над 90% от капитала се инвестира в Обединеното кралство, този процент е спаднал до 59% през това тримесечие и показва възходяща тенденция на повече инвестиции на други европейски пазари, тъй като китайските и другите чужди инвеститори диверсифицират собствеността си“.

Непубличните фондове продължават да доминират, формирайки над 50% от активността по отношение на купуването. На нетна база покупките спрямо продажбите остават по равно. Макар че публичните компании са най-големите нетни инвеститори за тримесечието, частните компании и инвеститорите пък са най-големите нетни продавачи.

Магали Мартън добавя: „Предвид контекста на продължителни ниски лихвени проценти, бизнес имотите остават атрактивен клас активи, като не се очаква инвестиционните потоци да намалеят. С оглед на силните продажби, портфейл и корпоративна активност смятаме, че годишният обем на инвестициите може да достигне до 250 млрд. евро през тази година, като активността ще се задържи на същото ниво и през 2016 г.“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:37 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още