IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Лондон няма имотен балон, твърди британски анализатор

Скокът на цените на имотите в британската столица предизвика редица опасения за наличието на балон

11:55 | 24.11.15 г. 2
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Скоковете на цените на имотите в Лондон предизвикаха опасения, че пазарът в града се е превърнал в балон, който чака да се пръсне всеки момент. Инвеститорите обаче остават положително настроени към него, коментира CNBC.

Основната причина за оптимизма е ограниченият брой нови жилища в британската столица, твърди Том Ешелби, директор на развитието на жилищния сектор в Обединеното кралство към Land Securities, най-големият строител на бизнес имоти в страната.

„Има места, където се отчита сериозно ново развитие, някои се чудят дали търсенето ще се запази високо през следващите две-три години, но като цяло за Лондон и Обединеното кралство наистина е трудно да задоволят търсенето на нови жилища“, казва Ешелби за CNBC.

Не е изненадващо, че пазарът в Лондон предизвиква опасения за балон – скокът на цените е сериозен.

Цените на жилищата в столицата на Обединеното кралство се качват средно с около 5 паунда (7,54 долара) на час, твърди анализ на имотните консултанти Surrenden Invest, базиращ се на статистики, представени от имотния регистър на Острова в края на октомври.

Според данните от регистъра средните цени на имоти в Лондон са се повишили с 9,6% средно до 499 997 паунда, се твърди в анализа. Цените на жилищата в Лондон са двойно по-високи от средните цени на имотите в Англия и Уелс, възлизащи на 186 553 паунда.

В края на октомври UBS предупреди, че Лондон е най-надцененият пазар на имоти в Европа и градът е най-застрашен от балон.

Има признаци, че търсенето на най-скъпите имоти намалява, като продажбите в най-скъпите райони на централен Лондон са спаднали с две трети между юни и октомври на база продажби като дял от наличните имоти спрямо предишното тримесечие, казва интернет агенцията за недвижими имоти eMoov.co.uk.

Ешелби обаче не вижда признаци, че чуждите купувачи, които са основна причина за ръстовете на цените, се отдръпват.

„Лондон остава основен за глобалните международни купувачи“, казва той, отбелязвайки, че Югоизточна Азия е отговорна до голяма степен за търсенето. Той допълва обаче, че инвеститорите с имоти, закупени преди пет години, може би се чудят дали растежът ще продължи и през следващите пет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
ratten
преди 8 години
да, никак няма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
ratten
преди 8 години
да, никак няма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още