IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Албания – новата звезда на пазара на ваканционни имоти

Интересът на чуждестранните инвеститори и купувачите на ваканционни жилища стабилно расте

17:39 | 02.12.15 г. 1
<p>
	Главният плаж на Дуръс е доста пренаселен в активния сезон.<em> Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Главният плаж на Дуръс е доста пренаселен в активния сезон. Снимка: архив Ройтерс

Албания изгрява като новата звезда на пазара на ваканционни имоти. Страната предлага километри девствени плажове покрай Адриатическо море. Две от основните дестинации в Албания са ваканционният град Дуръс и близкият курорт Голем, като от тях Дуръс е по-застроеният с хотели, барове и ресторанти.

Интересът на чуждестранните инвеститори в имоти и купувачите на ваканционни жилища стабилно расте, пише онлайн изданието Global Property Guide. По принцип Албания се счита за по-тиха и спокойна алтернатива на други по-претъпкани туристически дестинации.

Броят на посетителите вече е значителен: през 2014 г. посещенията на чужденци в страната са нараснали с 12,8% на годишна база до над 3,67 млн., сочат данни на държавния статистически институт INSTAT. Над 85% от чуждестранните посещения са реализирани чрез наземен транспорт, 9% - с морски, а останалите 5% - по въздух.

„Бъдещето изглежда хубаво за Албания. Предвид растящия брой чужди туристи и новите полети страната изглежда ще се налага като туристическа дестинация“, коментира Питър Уолш от местния комплекс Lalzit Bay Resort and Spa. „Едно от най-големите предимства на Албания, освен културно-историческото наследство, мекия средиземноморски климат и изумителните плажове, са ниските разходи за живот“, допълва той.

Огромен потенциал

Подобрението на жилищния пазар може отчасти да се обясни с предлагането на нови полети към Албания и ниските разходи за живот.

„Определено виждаме растящ брой запитвания от хора, които се интересуват от покупката на имот в крайбрежния регион Lalzit Bay както за собствено ползване, така и заради инвестиционния му потенциал“, посочва Питър Уолш. „Албания се оказва популярен избор за купувачите от различни държави“, казва още той.

В първия луксозен курорт в страната Lalzit Bay Resort and Spa цените на апартаментите с една и две спални започват от 35 хил. евро, докато вилите с три или четири спални се продават за около 360 хил. евро. Курортът се намира на 30 минути от Дуръс и включва също ресторанти и барове, плажен клуб, тенис кортове и бутикови магазини.

Местният пазар остава слаб

До голяма степен пазарът в Албания се развива на две скорости.  Вътрешното търсене, т.е. като се изключат туристите, остава потиснато, а ипотечният пазар продължава да се свива. През август общият обем жилищни заеми е намалял с 0,2% до 102,71 млрд. албански лека (741,7 млн. евро) спрямо същия период на миналата година, сочат данни на централната банка.

Цените на имотите са нараснали над 4 пъти за периода от 1996 до 2006 г., сочат данни на базираната в Тирана агенция за имоти Inf-93. Въпреки това от 2010 г. насам цените се понижават.

Пазарът на имоти в Албания все пак показва известни признаци на подобряване. От началото на годината до края на второто тримесечие на 2015 г. индексът на жилищните цени се е повишил с 2,3% в реално изражение за разлика от годишния спад от 3,7% през предходното тримесечие, благодарение на подобреното потребителско доверие и облекчените условия по ипотечното финансиране, отчитат от албанската централна банка.

Въпреки това жилищните цени остават с около 20% под пиковите си равнища, достигнати през 2010 г.

Индексът на разходите за жилищно строителство се повишава с 0,43% на годишна база през второто тримесечие на 2015 г., сочат данните на INSTAT. На тримесечна база индексът се повишава с 0,28% през второто тримесечие.

В Албания няма ограничения за чуждестранните купувачи на частни жилищни имоти, с изключение на земеделската земя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
be_google
преди 8 години
за крадливите актимисти на ГРОБ, Драгалевската крадлива кохорта, Стани Да Седна и т.н. има коледно намаление - никой няма да ги пита за произхода на средствата при покупката на първите 3 хотела.....юрюш, омитайте се крадливи и *** амеркански ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още