IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекорден обем проблемни активи са реализирани през 2015 г. в Европа

Великобритания е била водещият пазар през миналата година, очаква се активизиране на пазара в Испания

10:21 | 15.01.16 г. 2
Рекорден обем проблемни активи са реализирани през 2015 г. в Европа

Рекорден обем кредити, свързани със сектора на имотите, и имоти, собственост на кредитори, са били продадени през 2015 г. в Европа, отчита консултантската компания Cushman&Wakefield, цитирана от онлайн изданието property-magazine.eu.

През първите девет месеца на миналата година обемите са били съизмерими с тези от 2014 г. Общият обем за 2015 г. обаче надвишава предишния пик, достигнат през 2014 г. заради засилената активност на пазара през последните три месеца на годината, посочват консултантите.

В периода октомври – декември 2015 г. повечето големи държавни агенции за проблемни активи (т.нар. лоши банки) са приключили големи сделки. Те на практика запълват недостига от проблемни активи на пазара, който през 2014 г. беше доминиран от британските банки RBS и Lloyds.

Само през последното тримесечие на миналата година са били приключени сделки с проблемни кредити и имоти за повече от 39,4 млрд. евро, което е 46% от общия обем трансакции за 2015 г.

Великобритания се очертава като лидер на пазара на проблемни активи в Европа с 43% от продажбите, реализирани през последното тримесечие на миналата година. Втората позиция е за Ирландия, където лошата банка продължава да разпродава проблемните активи, които абсорбира от банковия сектор по време на кризата.

В Испания обаче е отчетен спад на активността с 41% в сравнение с 2014 г., докато продажбите в Италия са нараснали 12,5 пъти до 5 млрд. евро.

Очаква се обемът на продажбите на проблемни активи в Италия да продължи да нараства и през тази година, след като Рим най-накрая основа лоша банка. Към момента тя е абсорбирала проблемни кредити на стойност 750 млн. евро, но обемът им ще се увеличава през следващите 24 месеца.

Консултантската компания очаква, че през тази година ще бъдат приключени сделки с проблемни активи за 70-80 млрд. евро, а Испания ще е сред водещите пазари заради големия обем проблемни активи, които са натрупани и трябва да бъдат “разчистени”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
ЕK за първи път посочи открито Банките като първопричина и разпространител на криза - http://***.draftis.com/***/ek-za-purvi-put-posochi-otkrito-bankite-kato-purvoprichina-i-razprostranitel-na-kriza.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
И на кой ги продават ???Милтън Фрийдман - американската икономическа система представлява социализъм за богатите и свободна стопанска инициатива за всички останали. Ако обикновен човек не успее да плати дълга си, той е принуден да живее в колата си. Ако банкер не успее да плати дълга си, той разчита на данъкоплатците, за да го спасят.Трябва да се знаят подробностите за да знаят хората какво да се иска от политиците и т.н. държ.власти и съм събрал фактите как са откраднати десетки трилиони - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още