IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на проблемни банкови активи в Европа се ускоряват

За тази година обемът на сделките ще надхвърли 130 млрд. евро, според Deloitte

11:32 | 15.02.16 г. 1
Продажбите на проблемни банкови активи в Европа се ускоряват

Продажбите на проблемни кредити, свързани със сектора на имотите, в Европа ще надминат 130 млрд. евро през тази година, прогнозира консултантската компания Deloitte, цитирана от онлайн изданието propertyeu.info.

Компанията посочва, че към момента има 51 сделки в процес на изпълнение на обща стойност 44,5 млрд.евро, като по-голямата част от тях ще бъдат приключени в рамките на годината.

Сред по-съществените от тях са два пакета за жилищни портфейли във Великобритания, които се продават от UK Asset Resolution Ltd, на обща стойност 31 млрд. евро, както и няколко пакета в Италия, Испания, Холандия, Ирландия и Централна и Югоизточна Европа.

Банките в Италия продължават с ускоряването на продажбите на проблемни кредити в резултат на засиленото доверие на инвеститорите, отбелязва компанията. През миналата година финансовите институции са приключили продажбата на проблемни заеми за имотния сектор за 17,3 млрд. евро. За тази година експертите очакват обемът им да достигне 25 млрд. евро.

През първото полугодие се очаква и засилена активност на продавачите в Холандия.

Deloitte посочва в доклада си, че засилването на активността по разпродажба на проблемни активи, свързани с имоти, се дължи основно на правителствените и частни институции, които смятат, че е настъпил добър момент да се отърват от „наследството“ от кризата при по-добри условия.

Експертите допълват, че на основните пазари вече няма достатъчно възможности за добри сделки. Очаква се обаче все повече да се активизират пазарите от периферията на Европа. За Гърция например компанията прогнозира, че обемът продажби на проблемни кредити ще достигне 29 млрд. евро за периода 2017-2019 г.

Банките в Европа ще продължат да ускоряват активността си по прочистване на балансите заради завишените регулаторни изисквания, тъй като разполагат с проблемни активи за над 2 трлн. евро, коментира Дейвид Едмъндс от Deloitte.

През миналата година компанията е регистрирала 123 завършени сделки на обща стойност 104,3 млрд. евро. Проблемните кредити за сектора на бизнес имотите, които са намерили нов собственик, са на стойност 37,7 млрд. евро, а заемите за жилищни активи – 36,8 млрд. евро, което е съответно 36,1 и 35,2% пазарен дял.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 8 години
130 милиарада при 2 трилиона проблема - 15 г. няма да им стигнат да се очистят . А като станат 4 трилиона съвсем .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още