IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на Billa съди германския икономически министър

Причината е разрешение за спорно сливане на конкурентите Kaiser's Tengelmann и Edeka

22:01 | 17.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Зигмар Габриел даде зелена светлина за сделката. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Зигмар Габриел даде зелена светлина за сделката. Снимка: Ройтерс

Германският концерн за търговия на дребно Rewe, притежаващ някои от най-големите вериги супермаркети в Германия, сред които и Billa, ще съди федералния министър на икономиката и лидер на социалдемократите Зигмар Габриел. Причината е даденото от него разрешение за сливането на губещата верига Kaiser's Tengelmann и конкурента Edeka, което на практика е придобиване от страна на Edeka, предава DPA.

Молбата за разрешаването на сливането бе подадена още през април 2015 г. и Габриел даде разрешението за сделката в четвъртък при точно определени условия след няколкомесечни отлагания. По този начин той се противопостави на Комисията за защита на конкуренцията в страната, която беше против и изказа сериозни съмнения в намерението на министъра да позволи сливането. 

Сега Ален Капаро, главен изпълнителен директор на Rewe, коментира, че интересът на компанията му е накърнен, защото „това е лошо решение за служителите на Kaiser's Tengelmann, за потребителите, посредниците, производителите и за изобщо за конкурентната среда в целия сектор за търговията с храни в Германия".

Според Габриел поглъщането на веригата от страна на Edeka е възможно най-добрият вариант за запазване на работните места и правата на служителите в Kaiser's Tengelmann.

Условията, които министърът постави, са да се гарантира работата на около 16 000 души, новият собственик да сключи колективен трудов договор с ангажимент за стандартна заплата за 5 години на служителите от Kaiser's Tengelmann, както и да не се променя структурата на работническия съвет, имащ глас в управлението на компанията. Трансакцията ще бъде разрешена едва след изпълнението на тези условия, а страните могат да обжалват решението в едномесечен срок.

Изпълнителният директор на Tengelmann Карл-Ериван Хауб продаде през октомври 2014 г. изпитващата хроничен дефицит Kaiser's Tengelmann на Edeka. След като антимонополната комисия забрани сделката, през април 2015 г. страните по договора поискаха да получат зелена светлина от министъра.

Като цяло поделението за супермаркети на Tengelmann оперира 451 филиала в три германски провинции. В Мюнхен и Горна Бавария те са познати под марката Tengelmann, а в Берлин и Северен Рейн Вестфалия – с името Kaiser's. Edeka е сред най-големите вериги за нискобюджетни бързооборотни стоки в Германия заедно с Aldi и Lidl. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още