IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Сингапур продължават да се понижават

Местното правителство още не смята да калибрира мерките за затягане на пазара на имоти

16:57 | 01.04.16 г.
Цените на жилищата в Сингапур продължават да се понижават

Цените на жилищата в Сингапур отбелязват спад за десето поредно тримесечие, което е най-дългата губеща серия за пазара от повече от две десетилетия, съобщава Bloomberg.

Индексът на цените на частните жилища, който се изчислява от местния строителен регулатор, се понижава с 0,7 на сто през първото тримесечие. Цените на апартаментите в първокласните райони са се увеличили с 0,4 на сто, но в по-крайните квартали поевтиняват с 0,9 на сто, сочи статистиката.

Местното правителство още не демонстрира готовност да облекчи ограниченията на пазара на имоти, които наложи преди няколко години с идеята да овладее ръста на цените и активността заради опасения от прегряване на пазара.

Според министъра на строителството на Сингапур Лорънс Уонг още е прекалено рано да се говори за отмяна на мерките за затягане на пазара, тъй като евентуално възстановяване може да доведе до бързо спукване на балон. Местният финансов министър наскоро също коментира, че пазарът още не е узрял за разхлабване на ограниченията пред купувачите на имоти.

Експерти очакват през тази година цените на жилищата в Сингапур да се понижат с още 2-5%.

Информационната агенция припомня, че властите в мегаполиса наложиха „таван“ на максималния размер на месечната вноска по ипотечните кредити – до 60% от месечния доход на кредитополучателите. Преди това правителството увеличи гербовия налог при сделки с имоти и завиши изискванията за първоначалната вноска при покупка на имот.

Откакто достигнаха пика си през 2013 г., цените на жилищата в Сингапур са паднали с 9 на сто, отчита информационната агенция. Обемът на продажбите е наполовина по-малък спрямо най-добрата година за пазара.

Строителните компании обаче са оптимисти, че част от мерките за овладяване на ръстовете на пазара на жилища ще бъдат премахнати през тази година. Анализатори също коментират, че местното правителство трябва да калибрира политиките си, за да гарантира „меко приземяване“ за икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още