IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карлос Слим увеличава дела си в испанската строителна компания FCC

Пред стратегията на Слим има и някои рискове, най-вече свързани с политическата криза в страната

09:33 | 08.04.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Карлос Слим увеличава дела си в испанската строителна компания FCC

Мексиканският милиардер Карлос Слим засилва инвестициите си в Испания, където вложения направиха още Джордж Сорос и Бил Гейтс, пише Bloomberg.

През миналия месец Слим е увеличил дела си в базираната в Барселона строителна компания Fomento de Construcciones & Contratas SA (FCC) чрез финансовото си дружество Inversora Carso. Компанията е наддавала и за строителната фирма от Мадрид Realia Business SA, от която FCC притежава 37%.

Вложението е кулминация на серията инвестиции на милиардера в сектора на имотите и строителството в Испания от 2014 г. насам.

Слим е известен със стратегията си да се възползва от подценени активи. Той вижда доста възможности в Испания, която все още се възстановява след срива от 2008 г.

През 2015 г. икономиката на страната отчете най-бързия си ръст от 8 години, като изпревари партньорите си от Европейския съюз. Инерцията се поддържа и през първото тримесечие, като потребителското търсене е основен двигател на растежа.

Когато Слим направи първата си инвестиция в страната, секторът на имотите беше близо до дъното. Сега обаче той определено залага на възстановяване, коментира Карлос Вергара от IESE Business School в Барселона. Това, което той вижда във FCC е консолидирана компания, която може да расте не само в сектора на строителството, но и при градските услуги, допълва икономистът.

С възстановяването на икономиката секторът на имотите в Испания става все по-привлекателен за инвеститорите. Мадрид е петият най-атрактивен пазар в Европа през последните 12 месеца, като за миналата година е генерирал над 5 млрд. евро, според данни на PwC.

Пред стратегията на Слим обаче има и някои рискове, най-вече свързани с политическата криза в страната.

Слим стана най-големият инвеститор във FCC през 2014 г. Наскоро той и другият водещ инвеститор в компанията – Естер Копловиц, се споразумяха да прекратят действието на клаузите, които ограничават максималния им дял от компанията до 29,9%, посочва агенцията.

Бил Гейтс също има дял от FCC – малко под 6 на сто. Сорос пък инвестира в няколко публични фонда за имоти, след като правителството на Испания промени законодателството и направи съществуването им възможно.

FCC успя през 2015 г. да ограничи загубите си до 46,3 млн. евро от 724,3 млн. евро през 2014 г. благодарение на ръста на приходите от дейността на фирмата в чужбина (9,8%). Компанията се облагодетелства и от бизнеса си, свързан с околната среда и управлението на водите, който е донесъл около 80 на сто от печалбата преди лихви, такси, обезценки и амортизации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още