IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карлос Слим става основен акционер в испанската FCC

Компанията ще вдигне капитала си с 1 млрд. евро, за да продължи да изпълнява плана по преструктурирането на дълговете си

17:42 | 27.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	FCC построи &quot;Дунав мост 2&quot; между Видин и Калфат. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

FCC построи "Дунав мост 2" между Видин и Калфат. Снимка: архив Ройтерс

Вторият най-богат човек в света – Карлос Слим, е постигнал споразумение да стане най-големият акционер в испанската компания Fomento de Construcciones & Contratas SA (FCC). Това ще се случи след увеличение на капитала на компанията, чрез което се очаква да се намали дългът на дружеството, предаде Bloomberg.

Планира се холдингът на Слим да придобие 26% от FCC. До момента дружеството се контролираше от Естер Копловиц, като неговата фамилия притежава 22 на сто от акциите на фирмата. Централата на FCC се намира в Барселона, а в България компанията стана известна като строителят на Дунав мост 2, който свързва Видин и Калафат.

Акциите на дружеството поскъпват към 17:30 часа българско време с 3,9%, след като достигнаха най-високото си ниво за последните четири месеца днес.

Акционерите на компанията се събраха през миналата седмица, за да одобрят вдигането на капитала с 1 млрд. евро. Чрез това действие те ще рефинансират частично взетия заем, който е част от мерките на компанията за възстановяване. Целият план за преструктуриране на задълженията FCC е за близо 5 млрд. евро.

В момента компанията продава свои активи и съкращава служители, за да ограничи натрупаните загуби през последните две години. Основните приходи на FCC в момента идват от обществени услуги като системи за управление на отпадъците, след като компанията се оттегли от строителния бизнес.

Карлос Слим е мексикански телекомуникационен магнат, чието състояние се оценява на 79,7 млрд. долара. В FCC се очаква да вложи близо 700 млн. евро, като задържи дела си за следващите поне четири години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още