IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на проблемни активи в Европа се забавя рязко през първото тримесечие

Испания и Италия са най-активните пазари за периода

11:56 | 22.04.16 г.
Пазарът на проблемни активи в Европа се забавя рязко през първото тримесечие

Продажбите на проблемни кредити за имоти на банките в Европа са се сринали с 91% през първото тримесечие в сравнение с последното тримесечие на рекордната за този пазар 2015 г., сочат данни на консултантската компания Cushman&Wakefield.

Приключените за периода януари – март 2016 г. сделки са за 3,7 млрд. евро, отчита компанията. Средният размер на една сделка достига 207 млн. евро спрямо 574 млн. евро преди това. Не са регистрирани мегасделки за големи портфейли през тримесечието. Така на пазара са излезли и по-широк кръг от инвеститори.

Въпреки слабия старт обаче годината се очаква да бъде силна за пазара. Много от собствениците на проблемни заеми, свързани със сектора на имотите, в момента правят преоценка на позициите и портфейлите си, за да се подготвят за следващите ходове.

Половината от приключените през тримесечието сделки са в Испания, показват още данните на компанията. Почти една трета от сделките е концентрирана в Италия.

Същевременно във Великобритания – най-силният пазар в последните години, се отчита силен спад на активността, макар и да се очаква ускоряване на пазара през годината. Засилва се активността обаче в Ирландия, както и в Холандия и Унгария.

Очаква се през годината да се ускори и пазарът на проблемни активи в Португалия, Германия, Австрия и Централна и Източна Европа като цяло.

Компанията очаква, че за тази година обемът на сделките с проблемни заеми, свързани с имоти, ще достигне 70-80 млрд. евро. През следващите шест месеца се очаква да бъдат реализирани активи за малко под 29 млрд. евро, а през останалата част от годината се планират продажби на активи за още над 38 млрд. евро.

Една от ключовите сделки за тримесечието е тази за Project Empire в Испания. Продавач е BancoSabadell, купувач – американската инвестиционна компания Blackstone, а стойността на сделката е 550 млн. евро.

Сред другите ключови играчи в сектора са също американската GE Capital, AnaCap и Deutsche Bank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още