IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit помрачава краткосрочните перспективи пред жилищния пазар на Острова

Ръстът на цените се забавя и само ограниченото предлагане предотвратява спад

11:50 | 11.08.16 г.
Brexit помрачава краткосрочните перспективи пред жилищния пазар на Острова

Brexit помрачава краткосрочните перспективи пред жилищния пазар във Великобритания. През юли е отчетен спад и на търсенето, и на продажбите, показват данните на Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS), цитирани от Bloomberg.

Запитванията от купувачи намаляват за четвърти пореден месец, посочват от института. Индексът на продажбите пък се отправя към най-силния си спад от глобалната финансова криза от 2008 г. насам, сочи статистиката.

Цените обаче продължават да се увеличават, но силно забавят темповете на ръст.

Референдумът, в който 52% от британците решиха, че искат страната им да напусне Европейския съюз (ЕС), подкопа доверието на потребителите и засили опасенията за финансите им и оценките на техните имоти. Това води до спад на търсенето на жилища.

Ограниченото предлагане обаче така или иначе поне засега оказва известна подкрепа за цените, особено на по-активните, големи пазари, посочват от RICS. Новите предложения на пазара обаче отчитат спад с рекордно бърз темп.

Отделни данни на Acadata и LSL Property Services показват, че цените на жилищата във Великобритания през юли са забавили ръста си до 5,5%. За сравнение, в началото на годината увеличението достигаше около 9 на сто.

Статистиката сочи още, че сделките през второто тримесечие на тази година са намалели с 20 на сто в сравнение със същия период на миналата година.

Спадът на търсенето се свързва и с данъчните промени в сектора на имотите. По-засилената активност през първото тримесечие е била заради желанието да се избегне по-високият гербов налог при сделките, който влезе в сила през април. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още