IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо американските предградия обедняват?

Ниските заплати, скъпите наеми и високите разходи за транспорт вкарват цели семейства в дългова спирала

11:40 | 30.08.16 г. 14
<p>
	Атланта. <em>Снимка: Pixabay</em></p>

Атланта. Снимка: Pixabay

Добрият самарянин

В южните предградия на Атланта, Нкрума Мур помага на фамилии, изпаднали точно в такава ситуация. През последните осем години той купува жилища и ги дава на бездомни семейства безплатно за период от три до шест месеца, докато си стъпят на краката.

Тези домове обикновено струват около 20 хил. долара и докато ги ремонтира и подготвя за даване под наем, Мур позволява на местни хора, които са бедни, да живеят в тях. Той често дори ги наема в своята компания за обща работа, с която финансира купуването на въпросните жилища.

В Клейтън каунти, където Мур живее, средният доход на глава от населението през 2014 г. е бил 18 074 долара според данни на Статистическата служба на САЩ. В Атланта - 35 719 долара.

Мур започнал да пуска хора да живеят безплатно в неговите жилища по време на рецесията, когато видял толкова много празни домове и толкова много бездомници. Той има сега седем къщи.

"Много хора се мъчат и няма къде да отидат", обяснява Мур. "Приютите не са предназначени за семейства и мнозина губят своята работа, тъй като не могат да отидат до нея с автобус."

Необходимост от кола

Лошият транспорт е основен проблем за голям брой жители на бедните предградия. Някои хора пътуват с часове всеки ден, като сменят няколко автобуса и влака, за да отидат на работа. Други пък губят своята работа, защото не могат да стигнат до нея без кола.

Притежаването на автомобил е поредното бреме за бюджета на много семейства. О'Калаган казва, че доста хора си мислят, че спестяват пари, като се преместват по-далеч от града. Допълнителните разходи за транспорт и време за стигане до работа обаче само изострят проблемите им.

Но и намирането на работа по-близо до дома не винаги е добър вариант. "В предградията има работни места в търговията на дребно, промишлеността и строителството, които също може да не се изплащат", казва Нийбоун.

"В началото на икономическото възстановяване ние брояхме работните места, но сега е ясно, че трябва да отчитаме за какви работни места става въпрос, колко добри са те, каква е заплатата и къде се намират."

Нито едно от тези безпокойства не важи само за САЩ.

В глобален план с преместването на повече хора в градовете други ще бъдат прогонени от там. И докато вниманието ще бъде съсредоточено върху инфраструктурата за милиардите градски жители, бедността в предградията ще се превърне в гнойна рана, ако тези хора бъдат изолирани извън градските стени.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 4 rate down comment 0
balkando
преди 7 години
Нараставането на проблема странно съвпада по време с изнасянето на много производства в Китай и другаде из Азия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
fri
преди 7 години
може и от BBC да е, тава се отнася за такива "Соня и Тоня" :))а какво означава "американски предградия"? какво е предградие на Ню Йорк например? - аз не знам такова...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 6
bgMan
преди 7 години
Защо американските предградия обедняват ли?Защото явно ФЕД живеят в някаква друга вселена и съвсем са загубили представа за реалността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
оставяй го пъпеша , чиракува за платен пиндотрол , дано го забележат...ама е объл сиромаха и само излага хомосите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 7 години
Относно злето скалата е следната - зле, по-зле, най-зле, Стоян Петров, michaelis1, micaelis2,.....................,michaelis12!!! А относно империите Руската се разпада. Турската е така от 300 години и все още има какво да се цепи. Руската започна този процес преди около 100. Да не те връщам на Чингиз-хановата или на Римската. Насила хубост не става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 7 години
Няма смисъл да обсъждаме проблемите на американските нигъри. Ако искате да нищите подобен проблем, ето ви нашите асигани. PS mihaelis12 нищо не пише относно пожеланието ми да го люби Анита Мейзер. Надявам се че имаш свински, миши или каквито е необходимо опашки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 1
panther
преди 7 години
В оригиналната статия на BBC снимки. Всичките "герои на разказа" са от "цветните".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 2
honaniga
преди 7 години
Така стоят нещата. Държавата го е закъсала финансово и сега се опитва да пести. Намаляват се помощите за самотни майки. Няма стипендия за това, че си от малцинствата. Вече не дават инвалидна пенсия, защото ме боли пръста. Вече не можем да се класираме за безплатна храна, жилище и GSM, a сега и здравна застраховка трябва да плащаме.Мамка му!!! Сега трябва да работим.Остана последната ни възможност-да ревем. Ега някой ни чуе. Ще помислим да работим, когато ножа опре кокала.По имената сестрите са от малцинствата. В Атланта такива бол.Картинката е ясна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 17
Стоян Петров
преди 7 години
Вярно си писал, само дето това се отнася за друга страна-Русия. През чурк***та ми е за САЩ, но да харесваш ушанките е велика простотия. 21-ви век сме, никой не обича да се лее човешка кръв и да се насилват мирни хора. Само ушанките и вие, техните платени съратници се възбуждате от такива дивотии. И накрая ти пожелавам да те люби Анита Мейзер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
panther
преди 7 години
Информацията е от BBC. Пише го в първия абзац.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още