IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо американските предградия обедняват?

Ниските заплати, скъпите наеми и високите разходи за транспорт вкарват цели семейства в дългова спирала

11:40 | 30.08.16 г. 14
<p>
	Атланта. <em>Снимка: Pixabay</em></p>

Атланта. Снимка: Pixabay

Добрият самарянин

В южните предградия на Атланта, Нкрума Мур помага на фамилии, изпаднали точно в такава ситуация. През последните осем години той купува жилища и ги дава на бездомни семейства безплатно за период от три до шест месеца, докато си стъпят на краката.

Тези домове обикновено струват около 20 хил. долара и докато ги ремонтира и подготвя за даване под наем, Мур позволява на местни хора, които са бедни, да живеят в тях. Той често дори ги наема в своята компания за обща работа, с която финансира купуването на въпросните жилища.

В Клейтън каунти, където Мур живее, средният доход на глава от населението през 2014 г. е бил 18 074 долара според данни на Статистическата служба на САЩ. В Атланта - 35 719 долара.

Мур започнал да пуска хора да живеят безплатно в неговите жилища по време на рецесията, когато видял толкова много празни домове и толкова много бездомници. Той има сега седем къщи.

"Много хора се мъчат и няма къде да отидат", обяснява Мур. "Приютите не са предназначени за семейства и мнозина губят своята работа, тъй като не могат да отидат до нея с автобус."

Необходимост от кола

Лошият транспорт е основен проблем за голям брой жители на бедните предградия. Някои хора пътуват с часове всеки ден, като сменят няколко автобуса и влака, за да отидат на работа. Други пък губят своята работа, защото не могат да стигнат до нея без кола.

Притежаването на автомобил е поредното бреме за бюджета на много семейства. О'Калаган казва, че доста хора си мислят, че спестяват пари, като се преместват по-далеч от града. Допълнителните разходи за транспорт и време за стигане до работа обаче само изострят проблемите им.

Но и намирането на работа по-близо до дома не винаги е добър вариант. "В предградията има работни места в търговията на дребно, промишлеността и строителството, които също може да не се изплащат", казва Нийбоун.

"В началото на икономическото възстановяване ние брояхме работните места, но сега е ясно, че трябва да отчитаме за какви работни места става въпрос, колко добри са те, каква е заплатата и къде се намират."

Нито едно от тези безпокойства не важи само за САЩ.

В глобален план с преместването на повече хора в градовете други ще бъдат прогонени от там. И докато вниманието ще бъде съсредоточено върху инфраструктурата за милиардите градски жители, бедността в предградията ще се превърне в гнойна рана, ако тези хора бъдат изолирани извън градските стени.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 13 rate down comment 9
fri
преди 7 години
Сестрите Соня и Тоня :))ясно откъде е информацията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още