IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър планира бюджетна субсидия за длъжници с ипотечни заеми за 3,4 млрд. евро

Спорна правителствена програма за намаляване на проблемните кредити на банките започва да действа през март

08:30 | 07.02.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Около 15 000 банкови длъжници в Кипър с необслужвани кредити, които са обезпечени с основното жилище на семейството, се очаква да се възползват от еднократна възможност за облекчаване на задълженията им за сметка на парите на данъкоплатците. Това ще стане в рамките на новата правителствена програма за бюджетно субсидиране на уязвимите собственици на жилища, т. нар. схема „Дом” /„Estia”/, която започва да действа от март.

Европейската комисия дава, парламентът не дава

Програмата „Estia” е амбициозен план на кипърското правителство, който цели да облекчи кредитополучатели, които не погасяват ипотеките си, да намали тежестта на банките от необслужвани кредити, както по този начин укрепи финансовата система на страната и насърчи развитието на икономиката й. Три години след успешното излизане на Кипър от меморандума с „тройката” международни кредитори /март 2016 г./, банковият сектор на острова все още е с един от най-високите коефициенти на необслужвани кредити в Европа. Големият дял на проблемните заеми остава най-сериозното предизвикателство пред кипърската банкова система, посочиха и в последните си мониторингови доклади в края на миналата година Европейската комисия и МВФ. Освен това страната е с най-висок показател за задължнялост от домакинствата – те „държат” около 51% от общия размер на необслужваните заеми, според доклада на Европейския банков орган от декември.

Проблемът е и, че правната рамка за несъстоятелността, необслужваните заеми и продажбата на обезпечителни имоти, приета в Кипър като част от антикризисната програма, не дава на банките ефективни инструменти за справяне с проблема. Разпоредбата за защита на основното жилище на длъжника, дадено като обезпечение за кредит, „успокоява” некоректните платци и „връзва ръцете” на банките. Новата схема се насочва за пробив именно в тази неблагоприятна ситуация.

Програмата бе приета от правителството през юли миналата година. В последвалите 6 месеца тя бе много силно критикувана и оспорвана от опозиционните партии, от икономисти и финансисти, даже от гуверньора на Централната банка на Кипър. Дори и одобряването й от Европейската комисия в началото на декември миналата година не успя да изчисти противоречията - парламентът блокира влизането й в действие, което трябваше да стане от 1 януари. Въпреки, че необходимата сума от 33 млн. евро, с която държавата участва в изпълнението на схемата тази година, бе гласувана от депутатите при приемането на държавния бюджет за 2019 г., средствата бяха „замразени” докато кабинетът не представи на законодателя допълнителна информация, включително и кореспонденцията му с Европейската комисия. След още месец разправии на „финалната права”, сумата бе освободена с решение на парламентарната финансова комисия на 21 януари, което отвори пътя за реализацията на „Estia”.

Последна актуализация: 00:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
mrynmryn
преди 5 години
Ако на английски евро, за валута, може да се напише EUR, то на български не е така. А може и просто да сте изяли една буква, но е баш в заглавието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още