IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър планира бюджетна субсидия за длъжници с ипотечни заеми за 3,4 млрд. евро

Спорна правителствена програма за намаляване на проблемните кредити на банките започва да действа през март

08:30 | 07.02.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Помощ от държавата – не е държавна помощ

Програмата „Estia” предизвика спорна оценка дори и от Европейската комисия. Въпреки затягането на критериите за вход в схемата за субсидиране на необслужвани заеми, обезпечени с основни жилища, все още има „опасения за морален риск и справедливост”, специално по отношение на потенциалните стратегически нарушители, предупредиха в доклада си след петата надзорна мисия в края на ноември миналата година Европейската комисия и Европейската централна банка. Те дори нарекоха схемата „притеснителна”. Становището им бе повторено и в прегледа на кипърската икономика от МВФ.

Сред основните възражения на европейските институции на схемата бяха твърдения, че по този начин се „възнаграждават” кредитополучатели за неплащане на задълженията им в миналото, както и опасения, че някои кредитополучатели могат да тълкуват въвеждането на такава щедра схема като причина да спрат да плащат или да продължават да не плащат /т.нар. морален риск/.

Само дни по-късно, на 3 декември, Европейската комисия чрез Генерална дирекция „Конкуренция” одобри „Estia”. Решението, с което правителството получи европейската подкрепа, бе дадено съгласно правилата на ЕС за държавните помощи. Според него спорната схема не попада в този кръг и следователно може да продължи.

Европейската комисия смята, че годишната бюджетна субсидия от 33 млн. евро няма вероятност да доведе до неоправдано нарушаване на конкуренцията, тъй като държавната помощ се ограничава до това, което е необходимо, за да се гарантира, че кредитополучателите няма да загубят своя дом. По отношение на банките, които са отпуснали необслужваните заеми, ЕК признава, че схемата ще им осигури непряко предимство, защото увеличава размера на погасяването, което банките вероятно ще получат, но, тъй като всички установени в Кипър кредитни институции са в състояние да участват в схемата, тя е недискриминационна за тях. „Схемата е добре насочена и ограничена във времето и обхвата, както се изисква от правилата на ЕС”, заключи ЕК.

Слаб интерес към търговете

Ако схемата „Estia” не се приложи, единствената алтернатива за банките ще бъде „масови продажби” на основни жилища, предупреди Министерството на финансите по време на разгорещените дебати по програмата. „Заплахата” обаче е трудно осъществима. Въпреки, че през миналата година бяха направени законови промени, които да подпомогнат усилията на кипърската банкова система да намали високите нива на необслужваните кредити чрез активизиране на търговете за продажба на ипотекирани имоти, интересът към подобни сделки е много нисък.

Според последните официални данни от Централната банка на Кипър, през третото тримесечие на 2018 г. бе обявена дата за първи търг за 930 имота - в сравнение с 652 имота през предходното тримесечие. Това е най-големият брой недвижими имоти, изнесени за продан, на тримесечна база. В същото време продажбите, осъществени по време на първи търг през третото тримесечие на миналата година, са само 58, срещу 41 през второто тримесечие и 32 през първото тримесечие. Продадените имоти включват селскостопанска земя, къщи и апартаменти /построени или в процес на изграждане/, парцели за строителство, като не е било отнето нито едно основно жилище.

Банката на Кипър реализира едни от най-значителните сделки в сектора на недвижимите имоти с активите, които са преминали в нейна собственост заради необслужвани заеми. Най-големите й 35 транзакции, извършени през миналата година, възлизат на обща стойност от около 450 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
mrynmryn
преди 5 години
Ако на английски евро, за валута, може да се напише EUR, то на български не е така. А може и просто да сте изяли една буква, но е баш в заглавието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още