IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалният имотен бум след кризата върви към края си

След години на евтини пари и растящи цени нарастват признаците за проблеми на имотните пазари

12:57 | 18.06.19 г. 17
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Зел е един от инвеститорите в имоти, натрупали сами състоянието си, които тласкаха голяма част от индустрията през второто полугодие на XX и началото на XXI век. Но те са все по-голяма рядкост. Имотните пазари, които някога бяха доминирани от самостоятелни играчи, сега привличат капитали за трилиони долара на пенсионни и застрахователни фондове, често управлявани от инвестиционни компании като Blackstone и Brookfield. През 2007 г. Blackstone управляваше имотни активи на стойност 19,5 млрд. долара, а сега те са над седем пъти повече.

Същевременно неумолимият ръст на икономиките в Азия означава, че държавните инвестиционни фондове, пенсионни фондове и застрахователни компании от Китай, Сингапур и други страни са гладни за глобални имотни активи, придобивайки огромни портфейли като логистичната компания Logicor на Blackstone, закупена за 12,25 млрд. евро от China Investment Corporation през 2017 г.

Проектът Spire беше част от ръста на китайските инвестиции в западни градове. Глобалните трансгранични инвестиции в имоти от Азия на стойност 90 млрд. долара надминаха тези от Северна Америка или Европа за първи път през 2017 г., сочат данни на консултантската компания Knight Frank.

Дъг Хармън, ръководител на отдел „Капиталови пазари“ в консултантската компания Cushman & Wakefield, казва, че „институционализацията“ на имотите означава, че „играта се промени“. „Имотите станаха много по-скучен, по-дисциплиниран сектор, но основите са по-силни“, допълва той.

Но притокът на капитали доведе и до отчаяна нужда за влагането му. Това тласна цените нагоре на необичайни кътчета на пазара – от жилищата под наем в Уилмингтън, щата Делауър, до складовете в Чехия. Ликвидните средства потекоха към „алтернативни“ форми на имоти като студентски жилища, домове за възрастни хора и сгради за здравни грижи.

Някои пазарни наблюдатели смятат, че инвеститорите използват твърде оптимистични прогнози за бъдещия ръст на наемите, за да оправдаят плащането на все по-високи цени. Те може би не вземат предвид по-ефективното използване на офис и търговски площи, което означава, че дори там, където икономическият растеж е силен, някои компании свиват присъствието си.

Американски банкер казва, че е шокиран от цените на активи като офис сгради в Шанхай, където доходността от наеми, която се свива с повишаването на цените, се приближава до нивата в Лондон или Ню Йорк въпреки значително по-младия и волатилен пазар в града.

WeWork, която се стреми към първично публично предлагане и получава силна подкрепа от японската SoftBank, промени пазара на офис площи, като отдава под наем на по-малки компании и на отдели на по-големи компании модерно уредени споделени площи. Но предлаганите от WeWork и конкурентите й като Knotel договори са краткосрочни и пораждат въпроси за стабилността им.

Привържениците на модела на WeWork посочват течащите промени в имотния сектор – договорите за наем стават по-кратки, а наемателите са по-взискателни към собствениците на имотите.

Но обръщане на тенденциите в сектора може да влоши нагласите на големи офис пазари като Лондон и Манхатън. В Манхатън компаниите за гъвкави офиси са съставлявали 18% от новите договори за наем през 2018 г., сочи доклад на CBRE.

Зел не е единственият пазарен играч, който твърди, че притокът на капитали е създал балони, които може да се спукат. Други виждат натрупване на рискове в частния дълг, където слабо регулирани и непрозрачни дългови фондове частично запълниха вакуума от оттеглянето на банките след кризата на кредитирането в имотния сектор.

Дълговите фондове често са подкрепени от институционални инвеститори или кредитни линии от банки, които не трябва да отчитат подобно кредитиране като имотни кредити. Кредитирането от тези фондове помогна за стимулирането на бума на строителството на луксозни жилища, създавайки свръхпредлагане според много анализатори.

„Може да има балон в кредитирането, но той не е свързан с банките, а с дълговите фондове. Вече виждаме пукнатини в тази система, като кредитите не вредят на бизнес плановете им“, казва Джош Зеген, съосновател на американската компания за частни капиталови инвестиции в имотния сектор Madison Realty Capital.

Последните три години възнаградиха по-смелите инвеститори в имоти. Тези, които се подготвиха за рязък спад през 2016 г., когато пазарът се забави, сега изостават от по-дръзките си конкуренти, тъй като прогнозите за срив не се сбъднаха. Йоланд Барнс, президент на Bartlett Real Estate Institute в University College London, казва, че имотните пазари са във „високо плато“, но ниските лихвени проценти може да доведат до по-меки цикли и по-ниска инфлация в бъдеще.

Но Зел продължава да намалява експозицията си към имоти. Equity Commonwealth, например, имаше ликвидни средства на стойност над 3 млрд. долара към края на март, по данни на S&P Capital IQ. „Ако в даден ден не продавате, значи купувате. Свикнах да се справям с всяка позиция, в която се озова“, споделя Зел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 4 години
при вас може, ама при нас не... чуй колегата под теб.... 1400 в младост, 2008 не е имало такива цени, може би само в не плевнята селото дето е над кока кола, но там не се брои
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 3
ratten
преди 4 години
при нас започна да пада някъде началото/средата на 2009. в ппика беше стигнала 1200-1300Е в младостите. после върна 40-45% до 2013. и от тогава насам знаеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 3
Mohave __
преди 4 години
След 2008 не е имало спукване на балон . Говореше се за спадове с цел провокация . Тези 40 % спад бяха в нечия глава , на база на набързо скалъпен преди това ръст . Може да е бил реален , но на база на единични сделки и за кратко време .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 16 rate down comment 5
ABBA
преди 4 години
Ей, анализатори,я погледнете раждаемостта по етноси (богатство),емиграциятаи разпределението на богатство по възрастова структура.Скоро всички богати селяни ще и имат парламентии почти никой нама да търси квартири.И ще дойде голямото изреваване!Не за панелки естествено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 18 rate down comment 5
ratten
преди 4 години
ква криза е имало 2008? ... поне в имотния сектор нямаше. цената едва мръдна леко надолу и още следвашата година се компенсира ______________даваш ясна индикация, че дори не си го следил тоя пазар по онова време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 12
Sakamano
преди 4 години
Щом казваш. Още една причина да спрете да се точите на спукани имотни балони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 25
khao
преди 4 години
ква криза е имало 2008? ... поне в имотния сектор нямаше. цената едва мръдна леко надолу и още следвашата година се компенсира
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 21 rate down comment 2
Blueberry
преди 4 години
Зомби икономиката ще падне първа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 13
Sakamano
преди 4 години
Криза с мащаба на тази след 2008-а се случва веднъж, най много два пъти в живота. Чудя се защо тогава пропуснахте да си накупите по цени наполовина на сегашните? Ах да, по онова време също имаше причини. Лихвите високи, заплатите ниски...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 4 години
България е остров на стабилността/Сергей Станишев в коментар от 2008 *** година/. Малко след срива на банките и последвалия срив на недвижимите имоти глобално и на нашия пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още