IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдещето на лихвите по ипотеките е на отрицателна територия

Какви са лихвите по ипотечните кредити по света и в България?

13:38 | 25.08.19 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Стремителният поход на света към нулеви или негативни лихвени проценти наскоро премина още един крайъгълен камък – на купувачите на жилища в Дания на практика ще се плаща, за да изтеглят 10-годишни ипотечни кредити.

Jyske Bank, която е третият по големина кредитор в Дания, обяви в началото на август лихви от -0,5% преди такси по ипотечните кредити. В същото време Nordea Bank предлага 30-годишни ипотечни кредити с годишна лихва от 0,5% и 20-годишни кредити с нулев лихвен процент.

Годините на количествени облекчения от централните банки доведоха до понижаване на лихвените проценти по света, изкривявайки традиционната икономика на кредитиране и заемане на средства. Тенденцията е най-силно изразена в Европа, където лихвите по жилищните кредити в еврозоната намаляха до 1,65% през юни – най-ниското ниво от началото на воденето на статистика през 2000 г.

Въпреки че някои региони не се вписват в тенденцията, лихвите по ипотечните кредити са на или близо до най-ниското си ниво на повечето големи световни пазари. Това повиши търсенето от купувачи на жилища и доведе до ожесточена конкуренция сред кредиторите.

Bloomberg прави преглед на лихвите по ипотечните кредити по света:

САЩ

Средната лихва по 30-годишните ипотечни кредити в страната е 3,6% и е най-ниската от ноември 2016 г. Последвалият ръст на търсенето на жилища доведе до увеличаване на общия ипотечен дълг до 9,41 трлн. долара през второто тримесечие, като той надминава връхната точка по време на финансовата криза през 2008 г.

В същото време молбите за рефинансиране на ипотеките достигат тригодишен връх. Ползите за купувачите на жилища в градове като Ню Йорк и Сан Франциско обаче не са толкова големи, тъй като бумът на  жилищния пазар доведе до недостиг на достъпни жилища.

Франция

Лихвите по ипотечните кредити във Франция достигнаха средно 1,39% през юни, сочат данни на Френската централна банка. Банковата индустрия в страната е изключително конкурентна. Много кредитори се надпреварват да привличат клиенти с все по-евтини оферти.

Германия

Лихвите по ипотечните кредити в Германия също са на исторически ниско равнище тази година като средната лихва по 10-годишните кредити в момента е под 1%. Някои кредитори предлагат и лихви около 0,5%, сочи справка в сайта за сравняване на лихвите Interhyp.

Перспективите за ново понижаване на основния лихвен процент може да тласне много лихви по ипотечни кредити към нулата. Това обаче може да има ограничено въздействие върху жилищния пазар, тъй като само 46% от германците са собственици на жилища спрямо средно 69% в ЕС.

Великобритания

Лихвите по ипотечните кредити във Великобритания са почти непроменени тази година въпреки спада на цялостните разходи по обслужването на кредити на фона на влошаването на перспективите пред икономиката.

Лихвите по двегодишните ипотечни кредити с фиксирана лихва са намалели само с 8 базисни пункта от януари до юли. Една от причините за това е, че регулаторният орган на Английската централна банка охлажда желанието на кредиторите да опитват да спечелят пазарен дял, като смекчават изискванията за отпускане на ипотечни кредити, тъй като е обезпокоен за финансовата им стабилност, казва Марк Гилбърт от Bloomberg Opinion.

България

У нас последните данни на Българската народна банка (БНБ) за юни показаха спад на лихвите по жилищните заеми в левове с 0,30 процентни пункта до 3,12% и с 0,35 процентни пункта при жилищните кредити в евро до 3,43%. През последните две години отпусканите от банките заеми растат, като последните данни на БНБ от юни са за ръст на жилищните заеми с 11,8% на годишна основа, а при потребителските кредити повишението достига 10,6%.

Ускоряването на ръста на кредитирането накара БНБ да увеличи през март нивото на антицикличния буфер до 1% от април 2020 г. спрямо 0% до края на третото тримесечие и 0,5% до края на първото тримесечие на 2020 г. 

Последна актуализация: 01:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 22 rate down comment 14
studioaa
преди 4 години
Всичките ви изводи са напълно погрешни, защото те разчитат предимно на наблюдения от миналото и настоящето и вярата, че бъдещето ще бъде същото. Това нещо е логически абсурд и винаги вярата в подобни прогнози е като вярата в Дядо Коледа... Бъдещето винаги не е същото като това мнозинството от хората 99% очакват. Няма да има нито отрицателни лихви, нито някой ще ви плаща за да вземете жилищен кредит това, което ще получите е субсидия от хартиени пари, които не струват нищо, но спокойно вашият труд ще бъде платен пак с тях и вашите спестявания(няма да има такива при отрицателни лихви) ще бъдат пак платени с пак с тях. Когато икономиката започне да живее от печатницата, а не от завода, от прехвърлянето на хартия, която уж има стойност краят е предизвестен... Никоя икономика не може да живее от печатницата особено да периоди по-дълги от няколко години или дори десетилетие. Имотките може и да струват милиони, субсидиите може и да са -99% отрицателна лихва, но познайте в такава икономика колко отворени магазина ще има, ще има ли нещо в тях, колко ще струват тока и бензина и до какво ще доведе плащането на пенсии/заплати и т.н. от печатницата, защото пари за това няма заради отрицателните лихви... ОК през 1996-1997 пенсиите се изплащаха на време винаги на време, но лично съм свидетел на това как бабите се бият с бастуните за парче хляб в една от хлебарните близо до улица Славянска днес... Ето това е бъдещето на икономиката, което екипът на инвеститор.бг винаги не успява да види някак това е невъзможно да стане, при положение, че то е случвало в поне 100 документирани случая в миналото само през 20-ти век поне 50 случая документирани в Европа, от Унгария, Австрия, Германия, Сърбия, България, Гърция, Италия, Франция, СССР и това са само случаите, за които за се сещам, а има още много, за които не знам... Инвеститорите в имоти ще бъдат много богати, ама на хартия, не на друго... Дано хартията и тухлите се ядат, защото ако това не е така може да се наложи да ядете животните от софийската зоологическа градина или да гоните гугутки за да ядете или да крадете храната от гробовете на мъртърците както се случваше през 1997.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още