IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в най-развитите страни в света са нараснали с 29% за 5 години

Само в шест от изследваните 40 държави наемите са нараснали по-бързо от продажните цени на имотите, сочат данни на консултантска компания

15:26 | 08.10.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Според Savills обаче трябва да се положат още усилия за постигане на баланс. Контролът върху наемите може да възпре инвестициите в съществуващи имоти или в такива на етап строеж, задълбочавайки проблемите, с които цели да се справи.

Решението на проблема с достъпността на жилищата трябва да е съсредоточено върху увеличаването на предлагането, отбелязва консултантската компания. Според нея мерки, които възпрепятстват институционалните инвестиции, които могат да осигурят голямо предлагане, вероятно ще са контрапродуктивни.

Ръст на глобалните инвестиции в жилища

През първото полугодие на тази година инвестициите в бизнес имоти намаляха с 10% на годишна основа, тъй като в търсене на носещи приходи активи инвеститорите насочват вниманието си към оперативни активи като студентски жилища, домове за възрастни хора и многофамилни жилищни сгради, отбелязва Savills.

Инвестициите в жилищни имоти в глобален план са нараснали с 9% в годината до първото полугодие на 2019 г. на фона на спада на инвестициите във всички останали големи класове активи.

Общият обем на инвестициите в жилищни имоти в глобален план отстъпва само на инвестициите в офиси. Инвестираните средства в сектора на жилищните имоти са нараснали с 56 на сто през последните пет години. В годината до първото полугодие на 2019 г. инвестициите в жилищни имоти надхвърлиха три пъти вложените средства в хотели и бяха с 50% над инвестициите в търговски и индустриални имоти.

Многофамилните жилищни сгради далеч изпреварват останалите два подкласа активи. Глобалните инвестиции в сегмента достигнаха рекордните 210 млрд. долара миналата година и нараснаха с 14% спрямо нивата от 2017 г. Въпреки забавянето на световната икономика инвестициите в многофамилни жилищни сгради са устойчиви, като през първото полугодие в сегмента са вложени 97 млрд. долара. Това е ръст с 13 на сто спрямо същия период на миналата година.

САЩ са най-големият пазар в глобален план от гледна точка на инвестиции в многофамилни жилищни сгради, но този клас активи е добре позициониран и на европейски пазари като Германия, Испания и Холандия. Миналата година инвестициите в многофамилни жилища в Дания, Швеция, Холандия и Испания за първи път изпревариха вложените средства в офиси. В бъдеще най-привлекателни за инвестиции в многофамилни жилища в света ще бъдат САЩ, Обединените арабски емирства и Холандия, прогнозира Savills. 

Миналата година инвестициите в студентски жилища възлязоха на 17,4 млрд. долара в глобален план, което беше лек спад спрямо обемите от 2017 г., но това беше третата поредна година, в която те надхвърлиха 16 млрд. долара.

САЩ и Великобритания са най-зрелите пазари в сектора, като миналата година са привлекли съответно 63% и 23% от общите инвестиции, а Западна Европа е имала дял от 12%. През първото полугодие на тази година обаче инвестициите отбелязаха значително забавяне със спад от 39% спрямо същия период на миналата година, като понижение беше отчетено във всички региони.Savills прогнозира, че най-привлекателни за инвестиции в сегмента в бъдеще ще бъдат Австралия, Австрия и Канада. 

Инвестициите в домове за възрастни хора достигнаха около 15 млрд. долара миналата година, което е спад със 17 на сто спрямо 2017 г. Въпреки това интересът към инвестициите в този подклас активи остава силен през първото полугодие на тази година с общ обем от 7,6 млрд. долара. Това е лек ръст от 2% спрямо същия период на миналата година.

САЩ са най-големият пазар в света за домове за възрастни хора с дял от 66% от инвестициите миналата година. На второ и трето място са Великобритания и Франция с дял от съответно 9% и 8%. В бъдеще най-привлекателни за инвестиции в сегмента ще бъдат Китай, САЩ и Япония, счита Savills. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 12 rate down comment 0
forum_rookie
преди 4 години
Ето къде отидоха ш.и.б.а.н.и.т.е кинти, напечатани от още по-ш.и.б.а.н.и.т.е централни банки. Продължавайте да отглеждате само спекуланти. Да видим как ще завърши всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
дядя Вова
преди 4 години
Цък:https://tavex.bg/megdunarodni-pazari-valuti-zlato/цена на златото за 1 година.Упс, +32,51%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още