IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Замразяване на наемите в Берлин може да понижи цената на някои жилища с 40%

Очаква се мерките да влязат в сила през първото тримесечие на следващата година

16:26 | 30.11.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Опитите на Берлин да ограничи повишаването на разходите за жилища може да намалят стойността на някои имоти с над 40% и да причинят значителни щети на икономиката на града, сочат данни на водещ институт, цитирани от Bloomberg.

Лявото правителство в германската столица планира да замрази наемите за пет години и да наложи горна граница въз основа на възрастта на имотите. Мерките, които според най-големия собственик на жилищни имоти в Берлин, Deutsche Wohnen, вече понижават инвестициите, се очаква да влязат в сила през първото тримесечие на следващата година.

Понижаването на наемите „ще доведе до значителен спад на стойността на активите и много собственици ще бъдат изправени пред риска да изпаднат в свръхзадлъжнялост“, предупреждават икономистите от института IW Пека Загнер и Михаел Фоигтлендер. Докладът им е изготвен по поръчка на Християндемократическата партия (ХДС), която е опозиция в Берлин и се противопоставя на мерките.

Плановете на градските власти „заплашват да причинят значителни щети както на жилищния пазар, така и на Берлин като цяло“, пишат икономистите. Отмяната на мерките е „неотложна необходимост от икономическа гледна точка за предотвратяване на по-широки щети за икономиката на Берлин“, допълват те.

Собствениците на жилища, чиито договори за наем трябва да бъдат възобновени и в момента плащат доста повече от препоръчваната сума, ще регистрират най-големите загуби, отбелязват икономистите. В тези случаи наемите ще намалеят с 28,4%, а стойността на имота ще се понижи със средно 41,7%, сочат изчисленията на базирания в Кьолн институт.

Германският канцлер Ангела Меркел, която е от ХДС, заяви, че ще оспори мерките пред Германския конституционен съд, въпреки че това може да се случи, едва когато те влязат в сила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 4 години
стойността на имота ще се понижи със средно 41,7%, сочат....---което е ясен индикатор за балонизиране на цените ... така че нема страшно, замрзявай смело ! все пак идеята на жилището е да живеят хора вътре, а не да стои празно докато някой си спекулира !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още