IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Париж ще бъде най-привлекателният пазар за инвестиции в имоти догодина

В класацията на PwC доминират германски градове

13:18 | 17.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Париж е най-перспективният пазар за инвестиции в имоти през 2020 г., показва допитване сред инвеститори за тенденциите в индустрията през следващата година на компанията Pricewaterhouse Cooper’s (PwC) в партньорство с Urban Land Institute.

В топ три попадат още два германски града – Берлин и Франкфурт, а въпреки Brexit Лондон заема четвърто място. Десетката се допълва от Мадрид, Амстердам, Мюнхен, Хамбург, Барселона и Лисабон.

Френската столица е твърдият фаворит на инвеститорите и привлича капитали на застрахователни и пенсионни фондове и на инвеститори в търговски площи. „Продължаваме да сме активни в Париж въпреки високите цени на активите там. Градът е двигател на икономиката, а наемите все още имат потенциал за повишаване“, коментира германски фонд мениджър.

Южнокорейски инвеститори са вложили капитали в града на стойност 4,4 млрд. евро в седем мащабни трансакции през 2019 г., насочени към големи активи на централни локации, особено в квартал La Défense, където свободните площи и доходността все още са малко по-високи. В повечето случаи инвеститорите са успели да се сдобият с активи с доходност от 4,5% или малко повече.

Германските градове запазват доминацията си в топ десет благодарение на силните основи на пазарите въпреки колебанията на германската икономика. Финансовият двигател на Германия, Франкфурт, е „гигантска машина с растящо население и значителен ръст на брутния вътрешен продукт“, а базата му от наематели се разширява отвъд банковия сектор, коментира инвеститор.

Мюнхен също се възползва от силната си и диверсифицирана икономика. „Това е стабилен пазар с почти нулево равнище на свободни площи и огромно търсене не само от германски, но и от международни компании“, отбелязва германски инвеститор. Хамбург също е популярен и изключително конкурентен и скъп пазар.

Лондон се представя добре въпреки Brexit. „Британската столица е трайна сила. Градът има култура, изкуство и университети, както и върховенство на закона. Въпреки че е подценен, Лондон винаги ще бъде вратата към Европа“, казва глобален инвестиционен банкер.

Запазване на ниските лихви в краткосрочен план

Като цяло инвеститорите гледат с добро око на имотите като възможност за влагане на капитали въпреки продължаващата политическа и икономическа несигурност не само във Великобритания, но и в Европа като цяло. Те са оптимисти за последиците от ниските лихви догодина, като очакванията са лихвите да се запазят на сегашните си нива или да намалеят още.

„Според повечето анкетирани паричната политика засилва привлекателността на недвижимите имоти в сравнение с облигациите и акциите“, отбелязват авторите на допитването. „Застрахователните компании и хората с високо нетно богатство ще продължат да търсят доходност в имотния сектор“, казва един от най-агресивните паневропейски фонд мениджъри.

Мобилността е от ключово значение

Една от зараждащите се тенденции, отбелязана в доклада, е засилването на значението на транспортните връзки. „Тенденциите по отношение на мобилността имат потенциала да променят кои сгради и райони са смятани за най-стойностни от имотните инвеститори и предприемачи. Те също така вероятно ще засилят привлекателността на мултифункционалните проекти и в същото време ще отправят предизвикателство към установените принципи в моделите на градско планиране“, смятат авторите на изследването.

Според доклада зависимостта на хората от личните автомобили, особено в градовете, вероятно ще се промени и ще намалее значително през идните години. Проблеми като задрствания и замърсяване на въздуха карат градовете все поече да търсят други начини за придвижване на хората чрез насърчаването на по-здравословни модели на транспорт като карането на колело.

В резултат на това инвеститорите в имоти и предприемачите могат да насочат вниманието си към районите с добър обществен транспорт, тъй като стойността на имотите в тях вероятно ще расте. Според архитект, който участвал в допитването, градските центрове ще станат много по-приятни и желани места за живот и работа заради намаляването на колите, по-ниските въглеродни емисии и освобождаването на площи след премахването на автомобилите.

Въздействие върху околната среда и зелена среда

Според доклада на PwC климатичните промени ще имат най-голямо въздействие върху имотите през идните 30 години. Повечето представители на индустрията вече започват да осъзнават това и да правят промени.

Почти половината от анкетираните са заявили, че рисковете, породени от климатичните промени, са нараснали с портфейла им от активи, а близо три четвърти очакват рискът да нарасне през идните пет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още