IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наематели в САЩ вдигат наемна стачка на 1 май

Повечето обитатели на жилищен комплекс в Ню Йорк ще спрат да плащат, съобщават организаторите на протеста

13:19 | 28.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Johannes Berg/Bloomberg</em></p>

Снимка: Johannes Berg/Bloomberg

Близо 90% от домакинствата в САЩ, живеещи в апартаменти, са платили всичкия или поне част от наема си за април до 19-то число, което е по-нисък дял от обичайното, сочат данни на Националния съвет за многофамилни жилищни сгради.

Стив Стадмейер, генерален мениджър на Cosmopolitan Houses, казва, че повечето наематели от асоциацията са платили наема си за април, а служителите на комплекса му насочват наемателите към програми, които могат да им помогнат финансово.

„Благодарни сме, че мнозинството обитатели продължават да плащат наема си, защото това ни позволява да поддържаме сградите си чисти, а обитателите и служителите са в безопасност в тези трудни за общността ни времена“, отбелязва той в комюнике. „Портиерите и обслужващият персонал на сградите работят всеки ден в епицентъра на тази пандемия. За нас е много важно, че успяваме да ги запазим на работа“, допълва Стадмейер.

В Ню Йорк участници в наемни стачки искат от законодателите в щата да наложат „универсално спиране на всякакви плащания на наеми, ипотеки или за комунални услуги, които са дължими или натрупани през периода на кризата“, сочи документът „Инструментариум на наемната стачка“, който се разпространява от групи на наемателите. Те молят хора, които могат да си позволят да платят наема си, да се присъединят към стачката с надеждата да изпратят по-силно послание към властите.

Някои стачници твърдят, че собствениците също ще се нуждаят от помощ и че действията на федералните власти може да бъдат съчетани с финансова помощ за плащане на служителите в сградите и за поддръжката. Асоциацията на наемателите Cosmopolitan Houses пише в писмо до собствениците, че действията на федералните власти трябва „да включват облекчение за малки собственици с финансови затруднения“ в резултат на стачката.

През последните години активността на наемателите се възобнови, тъй като наемите в големите американски градове стават все по-високи. Активистки групи са двигателят за въвеждането на нов контрол върху наемите и защита от принудително извеждане от жилището в редица щати и градове.

В Ню Йорк всички принудителните извеждания са замразени до края на юни, а други градове имат сходен мораториум. Въпреки това много наематели, юристи и жилищни експерти се притесняват какво ще се случи с хората със забавени наеми след отварянето на съдилищата.

„Не мисля, че са много съдиите по дела за жилищни имоти, които ще погледнат благосклонно на хора, спрели плащането на наем, защото смятат, че той е несправедлив“, коментира Крис Хърбърт, управляващ директор на Harvard Joint Center for Housing Studies.

Metropolitan Life Insurance построила комплекса Metropolitan Houses за нюйоркчани от работническата класа през 20-те години на миналия век. По време на Голямата депресия месечните наеми били едва 8,35 долара на стая, пише New York Daily News. По-късно двама инвеститори в недвижими имоти придобили имотите, променили името и повишили наемите.

Наематели в Cosmopolitan Houses са протестирали и преди заради увеличаване на наема, което помага на организаторите да привлекат обитатели за предстоящата наемна стачка. Някои от тях спрели да плащат наем през април, но организаторите твърдят, че броят на стачкуващите ще се увеличи идния месец. Иван Контрерас, местен активист, който помага за организирането на наемателите, казва, че 80% от обитателите на 17 от 38-те сгради в Cosmopolitan Houses са се съгласили да участват.

„От 1980 г. не сме пропускали нито един месечен наем“, казва Клаудия Нунес, друга стачкуваща наемателка, която е заразена с коронавируса. „Трябва да помислят за нас“, допълва тя. Нунес е зависима от помощи за физически увреждания, след като се наранила на предишната си работа, но тези плащания били отложени.

Керъл Мос, която живее в същата сграда като Силва, не е чула за стачката. Тя обитава апартамента си от 1978 г. и е пенсионерка. Казва, че ще плати наема си за май. „Трябва да имам къде да отида“, споделя тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още