IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Връщане към кабинетите - компаниите преосмислят живота в офиса след пандемията

Измерване на температурата, маски за лице и повече пространство между бюрота са част от промените

13:51 | 10.05.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка: GettyImages.com</em></p>

Снимка: GettyImages.com

Хигиенизиране на живота в офиса

Международната консултантска компания в областта на недвижимите имоти Cushman & Wakefield, която наблюдава завръщането на почти един милион души в офисите им в Китай, е създала проект на работното място, който да помогне на клиентите й да подготвят служителите си за „правилото на 1,5-те метра“ за социална дистанция.

В някои случаи те предлагат инсталирането на плексиглас или някаква друга форма на защита от кихане и кашляне за допълнителна сигурност – пандемична промяна на стария кабинетен модел.

За служителите, които са свикнали да взаимодействат на етажи с отворено пространство, хигиенизирането на живота в офиса и стимулирането на работата от разстояние може да ограничи възможностите им да обменят идеи и да отслаби корпоративната култура. То също така затруднява интегрирането на нови служители.

Някои компании търсят краткосрочни решения, за да преживеят следващите няколко месеца. Но други се готвят за по-радикална промяна на устройството на сградите, за да гарантират, че работните места могат да процъфтяват в присъствието на вируса и всякакви други бъдещи заплахи за здравето.

Това може да означава по-гъвкави планове със зони за почивка, повече лично пространство и системи за вентилация, които почистват въздуха и убиват патогени, казва Дарън Комбър, главен изпълнителен директор на британското архитектурно студио Scott Brownrigg.

Сградите може да имат по-големи асансьори, да направят по-приятни стълбищата, за да насърчават използването им, и да използват боя и материали, които убиват вирусите.

„Ако имате нужда от маска, значи не сте се справили с проблема“, казва Комбър.

В Pirelli Сала очаква с нетърпение радикалните структурни промени. Той смята, че възобновяването на работата на офисите на компанията ще отнеме четири месеца. След това ще започне втората фаза, при която архитекти и консултанти ще дадат съвети как да бъдат преустроени офисите.

Сала е на мнение, че преустройството на заводите е по-лесно. „Истинското предизвикателство е преустройството на офисите“, казва той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
и си носи маската !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
"stay home save lives"Ха тъй , бъдете в новата "нормалност" ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
ПИЧ
преди 3 години
Toва да остане от тази пандемия, да се ограничи ходенето до офиса и стоенето там по 9 часа; 8+1 (почивка). Плюс още 1 час(дори час и половина) пътуване от и до офиса. Ще се спести и много трафик по улиците, ядене на сандвичи, суха храна и други *** каквито се намерят.Вероятно има и много други ползи каквито сега не ми се мисли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
В нашата фирма, никой не иска да се връща в офиса, то и сега не е забранено да ходиш там, но всеки предпочита от вкъщи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още